Logo leiderdorpsweekblad.nl
Gezellige drukte tijdens de nieuwjaarsreceptie van Stichting Winkelhof in de feestzaal van SportCity Bowling.
Gezellige drukte tijdens de nieuwjaarsreceptie van Stichting Winkelhof in de feestzaal van SportCity Bowling.

Beveiliging parkeergarage Winkelhof zorgt voor hoofdbrekens

Hoe kan de parkeergarage van Winkelhof het beste worden beveiligd? Wereldhave-eigenaar Winkelhof is er nog niet uit, vertelde voorzitter John Filippo van de Stichting Winkelhof donderdagavond 5 januari tijdens zijn nieuwjaarstoespraak. Momenteel is er iedere nacht bewaking, maar dat kost 3000 euro per week. "Dat is op de lange duur niet vol te houden", aldus Filippo.

Tekst en foto: Corrie van der Laan

In de nacht van 21 op 22 september woedde een grote brand in de parkeergarage onder het Leiderdorpse winkelcentrum nadat een pyromaan een aantal auto's in de fik stak. Een letterlijk levensgevaarlijke situatie; het winkelcentrum was dan wel gesloten, maar erboven bevindt zich een flink aantal appartementen. Persoonlijke ongelukken hebben zich niet voorgedaan maar de rook- en roetschade aan de winkels was enorm.

Om herhaling te voorkomen, is betere beveiliging noodzakelijk. Vertegenwoordigers van Winkelhof, de bewoners van de appartementen en Wereldhave breken zich momenteel het hoofd over de vraag hoe dat het beste kan. Cameratoezicht is theoretisch een optie maar in de praktijk in feite niet te doen. Volgens Filippo zouden er dan driehonderd camera's opgehangen moeten worden, waarvan de beelden continue uitgelezen moeten worden. Aan afsluiten met rolhekken kleven ook allerlei haken en ogen.     

Zolang er geen definitieve oplossing is, wordt de nachtelijke bewaking gehandhaafd.

Filippo zei ook te hopen dat deze maand nog de herstelwerkzaamheden aan de hoek van de parkeergarage onder de Etos, waar de brand woedde, afgerond kunnen worden zodat de parkeerplaatsen daar weer vrijgegeven konden worden. Die parkeerplaatsen zijn hard nodig, want het bezoekersaantal van Winkelhof zit in de lift. Ondanks de brand, waardoor het centrum anderhalve dag gesloten was, kon over 2016 een stijging van het bezoekersaantal van 1 procent genoteerd worden.

Over de langverwachte uitbreiding van Winkelhof, die eigenlijk in maart 2014 al helemaal klaar had moeten zijn maar die nog altijd niet is gestart, meldde Filippo dit keer niets. "Heel bewust", zei hij achteraf. "Ik heb het daar al zo vaak over gehad tijdens mijn nieuwjaarstoespraken en de verwachtingen kwamen nooit uit." Wat niet betekent dat de plannen van de baan zijn. "Maar we brengen pas wat naar buiten als er concreet nieuws is"  

Meer berichten