Logo leiderdorpsweekblad.nl
De brandweer maakt korte metten met een vreugdevuur midden op straat op de Mauritssingel. | Foto: AS Media
De brandweer maakt korte metten met een vreugdevuur midden op straat op de Mauritssingel. | Foto: AS Media

Vreugdevuurtjes houden Leiderdorpse brandweer bezig

De jaarwisseling in Leiderdorp is, net als in de rest van de Veiligheidsregio Hollands Midden, rustig en feestelijk verlopen. Wel moest de brandweer zes maal uitrukken en greep de politie in bij acht incidenten.

De brandweer had vooral te maken met vreugdevuren die potentieel gevaar opleverden. Zoals op de Mauritssingel waar de brandweer omstreeks kwart voor één heenging om een vuur midden op straat uit te maken. Een kwartier later was het raak aan de Kamperfoeliezoom waar een kerstboom tegen een paal in brand stond. Om tien voor half twee doofde de brandweer een vreugdevuur aan de Klerkenhof, en kon daarna meteen door naar de Poortershof voor een vuur daar op straat. De brandweer was iets meer in touw dan vorig jaar, toen er viermaal geblust moest worden.

De politie maakt melding van acht incidenten waarbij één aanhouding is verricht. Bij de jaarwisseling van 2015 op 2016 waren er tien incidenten.

Ook in de rest van de Veiligheidsregio Hollands Midden was de nieuwjaarsnacht in het algemeen rustig en feestelijk. De positieve trend van de afgelopen jaren heeft zich ook dit jaar doorgezet. De intensieve samenwerking tussen gemeenten, politie, brandweer, ambulancedienst en omgevingsdiensten blijft zijn vruchten afwerpen.
Op de gemeenschappelijke meldkamer van politie, brandweer en ambulance is extra personeel ingezet gedurende de hele jaarwisseling om het grote aantal meldingen dat altijd op deze dag binnenkomt, te kunnen verwerken. Tijdens de jaarwisseling verwerkt de gemeenschappelijke meldkamer ongeveer 10 procent van het jaarlijkse aantal meldingen.

Grote incidenten hebben zich niet voorgedaan in Hollands Midden. Het opvallendste incident was dat vuurwerk werd gegooid naar de Leidse brandweer bij het blussen van een aantal in brand staande containers in de Antillenstraat n Leiden. Na de komst van de politie kon het bluswerk rustig worden afgemaakt. Arjan Stam, Commandant van Dienst en directeur Incidentbestrijding Brandweer Hollands Midden: "De trend van de laatste jaren zet gelukkig door, de jaarwisseling is een feest voor iedereen, ook wij krijgen tijd om te genieten van het vuurwerk en de oliebollen."

Ook op de eerste hulpposten in en de ziekenhuizen was het rustig als het gaat om het aantal mensen dat geneeskundige hulp nodig had als gevolg van de oudejaarsviering. De Regionale Ambulancevoorziening (RAV) Hollands Midden heeft acht slachtoffers met vuurwerkletsel behandeld en is uitgerukt voor een vechtpartij. Evenals voorgaande jaarwisselingen zijn extra ambulances en een extra Officier van Dienst Geneeskundig ingezet. Het LUMC, Alrijne Ziekenhuis en Groene Hart Ziekenhuis hebben gezamenlijk voor letsel als gevolg van vuurwerk zestien personen behandeld. Eén daarvan was jonger dan 15 jaar. Twee personen moesten opgelapt worden na een vechtpartij en zestien personen kwamen op de behandeltafel terecht als gevolg van een te grote alcoholconsumptie. De inzet van extra personeel was voldoende.

De Huisartsenpost Midden Holland, Samenwerkende Huisartsendiensten Rijnland en Doktersdienst Duin- en Bollenstreek hebben respectievelijk 11, 25 en 20 personen behandeld voor letsel dat in verband kan worden gebracht met de jaarwisseling. Ook voor hen was de extra inzet van medewerkers voldoende. In een enkel geval was er agressie tegen medewerkers, hiervan is geen aangifte gedaan.

Meer berichten