Logo leiderdorpsweekblad.nl
Een artist impressie van de torenflat die moet verrijzen op de hoek van de Engelendaal en de Oude Spoorbaan.
Een artist impressie van de torenflat die moet verrijzen op de hoek van de Engelendaal en de Oude Spoorbaan.
Politiek

Groen licht voor plan torenflat op ROC-locatie

Door: Corrie van der Laan

De gemeenteraad is maandag 12 december  unaniem akkoord gegaan met het plan voor de bouw van circa 180 woningen op het ROC-terrein. Wat betekent dat er een flat van ruim zeventig meter hoog komt op de hoek van de Engelendaal en de Oude Spoorbaan. Bewoners van de wijk Driegatenbrug, die aan de overkant van de Oude Spoorbaan ligt, zijn daar boos over en dat konden de raadsleden zich best voorstellen. Maar het belang van de woningbouw weegt voor hen zwaarder dan het ongenoegen van de omwonenden.

Bij de bespreking van het bouwplan van ontwikkelaars DID Vastgoed en Vink Bouw, vorige week dinsdag, liet een aantal bewoners van Driegatenbrug weten zich bedrogen te voelen. Toen zij in 2005 hun woning in de polderwijk kochten, was het verhaal nog dat op de ROC locatie misschien een flat van maximaal vijfenveertig meter zou komen. De schok was dan ook groot toen bleek dat de ontwikkelaars in de startblokken staan om er een kolos van ruim anderhalve keer zo hoog neer te zetten.

Verschillende fracties lieten maandag nog eens weten dat ze daar behoorlijk mee in hun maag zitten. "De communicatie met de omwonenden had beter moeten gaan", zei Bob Vastenhoud (GroenLinks). Geert Schipaanboord (CDA) had "buikpijn over hoe het gegaan is" en Ed Grootaarts (D66) benadrukte alle begrip te hebben voor de schrik van de omwonenden. Dat was voor hen echter geen reden hun goedkeuring aan het plan te onthouden. "De werkelijkheid is sinds 2004 aanmerkelijk veranderd. Er bestaat in dit deel van de Randstad een enorme woningbehoefte", zo verklaarde Roeland Schmidt (PvdA). Wethouder Kees Wassenaar (VVD) voegde daar nog aan toe dat de keuze die gemaakt is om de polders rondom het dorp groen te houden, het onvermijdelijk maakt om de hoogte in te gaan met bouwprojecten. Een belangrijke overweging was ook dat het project zo'n dertig sociale huurwoningen gaat omvatten, waarbij lokaal maatwerk toegepast zal worden zodat Leiderdorpers die wachten op een woning hier voorrang krijgen.

Meer berichten