Logo leiderdorpsweekblad.nl
Nadat de lichtjes waren ontstoken, werden gezamenlijk kerstliedjes gezongen. | Foto: J.P. Kranenburg
Nadat de lichtjes waren ontstoken, werden gezamenlijk kerstliedjes gezongen. | Foto: J.P. Kranenburg

Kerstafette is een blijvertje

Tekst: Corrie van der Laan, foto's: Johan Kranenburg

"Kijk om je heen, het is hier zo sfeervol met die kerstmarkt en alle bezoekers. Hier hebben we altijd een beetje van gedroomd." Voorzitter Guido ten Hengel van de Vrienden van het Oude Dorp was zaterdagavond 10 december een gelukkig mens. Het is altijd druk en gezellig bij het ontsteken van de lichtjes in de megagrote kerstboom in de tuin van de Dorpskerk en de daaropvolgende samenzang. Maar dit keer was het evenement ingebed in de allereerste Leiderdorpse Kerstafette, een driedaagse happening vol kunst en cultuur, wat het beslist een extra dimensie gaf.

Zo was in de tuin van de Dorpskerk een authentieke kerstmarkt met gezellige houten chaletkraampjes opgesteld. Een absolute hit, zo bleek al meteen op vrijdagavond. En voorafgaand aan het ontsteken van de lichtjes was er de Sterrentocht: een stoet van dansende en toneelspelende kinderen die, voorafgegaan door een arrenslee met daarin burgemeester Driessen en de kerstman en kerstvrouw, vanaf de Laan van Berendrecht naar de Dorpskerk trok.

Het idee voor de Kerstafette werd enkele jaren geleden geboren binnen het Cultuur Netwerk Overleg Leiderdorp. Dit jaar nam een kerngroep van vertegenwoordigers van culturele en sociaal-maatschappelijke instellingen de daadwerkelijke organisatie op zich. Een enorme klus maar wel een dankbare: duizenden Leiderdorpers hebben genoten van de vele activiteiten op vrijdag, zaterdag en zondag. Op verschillende podia door het dorp waren er tientallen optredens van Leiderdorpse koren, dansgroepen, toneelgezelschappen en muziekensembles. Het zwaartepunt lag daarbij in de Dorpskerk, maar er werd ook gezongen, gedanst en gespeeld in winkelcentrum Winkelhof, woonzorgcentrum De Ommedijk en sociaal cultureel centrum De Sterrentuin.

Giselle Joosten van balletstudio Giselle, een van de trekkers van de Kerstafette: "Ik kijk er zeker tevreden op terug. Nu eerst een winterslaap en dan gaan we evalueren en nadenken over volgend jaar." Terwijl ze dat zegt, borrelen de ideeën al weer op. "Dan gaan we het wellicht uitbreiden met een kerstmannenrun met stops met glühwein en versnaperingen. En een levende kerststal bij de kinderboerderij, hoe leuk zou dat zijn…"

Het is duidelijk: de Kerstafette is een blijvertje!

Meer berichten