De leden van het Dameskoor werden zondag met een bloemetje bedankt door pastoor Walter Broeders.
De leden van het Dameskoor werden zondag met een bloemetje bedankt door pastoor Walter Broeders.

Slotakkoord dameskoor De Menswording

Algemeen

Tekst en foto: Frans Brocken

De op handen zijnde sluiting van de rooms-katholieke kerk De Menswording aan het Heelblaadjespad in Leiderdorp houdt de gemoederen van de parochianen bezig. Tijdens de zondag 4 december gehouden misviering werd afscheid genomen van het aan de kerk verbonden Dameskoor. Dat na de verhuizing naar de Meerburgkerk in Zoeterwoude Rijndijk, over anderhalve week, ophoudt te bestaan. De koorleden hebben een leeftijd bereikt waardoor het niet meer mogelijk is wekelijks naar de Rijndijk te gaan.

"Het is een tijd van los laten", liep celebrant Pastoor Broeders zondag vooruit op het komende vertrek naar Zoeterwoude. Het Dameskoor stamt uit de tijd, dat in Leiderdorp de ene na de andere nieuwbouwwijk van de grond kwam. De Menswordingparochie gebruikte tussen 1966 en 1975 een noodgebouw aan de Gaarmeesterstraat. De voorzitter van het koor Thea Dingjan-Zonneveld haalde herinneringen op uit die tijd. "We zijn vooral heel veel dank verschuldigd aan de vele families en gezinnen voor wie we bij lief en of leed in de viering konden zingen. We zijn ervan overtuigd dat we met onze gezangen bij verdriet de bezinning mochten verdiepen en bij geluk de feestvreugde konden verhogen", sprak zij.

In 1975 werd het kerkgebouw aan de Heelblaadjespad in gebruik genomen. De Meerburgparochie werd in 2011 samengevoegd met de parochie van Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen (Meerburgkerk) te Zoeterwoude en kreeg daarbij de naam De Goede Herder. Aanvankelijk zou De Menswording als enige kerk worden gehandhaafd; beide kerken openhouden was financieel niet haalbaar en de Meerburgkerk kampte met een enorme achterstand aan groot onderhoud. Maar de Bisschop van Rotterdam kwam hier bij nader inzien op terug en besloot de monumentale Meerburgkerk te restaureren en De Menswording te sluiten. Wat veel weerstand opriep. Vooral omdat de opbrengst van de verkoop van het Leiderdorpse kerkgebouw zou worden gebruikt om bij te dragen aan de restauratiekosten. Een financieringsplaatje waarvan tot op heden nog niets van terecht is gekomen want er is nog geen koper voor het kerkgebouw gevonden.

Komende zondag, 11 december, om 9.30 uur wordt de laatste misviering in De Menswording gehouden. Een dag van loslaten voor de kerkbezoekers. Wat volgens Thea Dingjan niet van harte zal gaan. "Het is triest en spijtig afscheid te moeten nemen van deze kerk en van de levende gemeenschap die hier rondom heeft bestaan. Dat betekende veel voor velen van ons".

Uit de krant

Uit de krant

Uit de krant