Logo leiderdorpsweekblad.nl
Marten Brederode, Yvonne Slootweg en Roel Beck (v.l.n.r.) in Winkelhof.
Marten Brederode, Yvonne Slootweg en Roel Beck (v.l.n.r.) in Winkelhof.

Oogvereniging test Winkelhof

Hoe veilig is winkelcentrum Winkelhof voor blinden en slechtzienden? Die vraag stelde Marten Brederode zich. Brederode is bestuurslid van stichting Winkelhof en lid van de Leiderdorpse Ondernemings vereniging (LOV). Hij vertegenwoordigt de winkeliers in het traject KVO, het Keurmerk Veilig Ondernemen. Brederode benaderde de Oogvereniging Leiden om een zogenaamde schouw uit te voeren en te zien hoe Winkelhof scoort op het gebied van veiligheid en toegankelijkheid.

Tekst en foto: Esther Luijk

Vier blinde en slechtziende mensen, Yvonne Slootweg, Nel Nagel, Ditte de Bruin en Cees Zwanenburg, testten maandag 28 november het Leiderdorpse winkelcentrum en de toegangswegen. Een vertegenwoordiger van de gemeente, Dorette Hewitt, was aanwezig om aantekeningen te maken.

Roel Beck, coördinator van Leiderdorp bij de Oogvereniging, vertelt vooraf aan de schouw over verschillende manieren van schouwen. "Er zijn drie varianten van schouwen. Het sociale schouwen, waarbij er gekeken wordt in hoeverre winkeliers bereid zijn om blinde en slechtziende mensen te helpen bij het winkelen, het internetschouwen, waarbij we kijken hoe gebruiksvriendelijk websites zijn voor slechtziende mensen, en het fysiek schouwen. Dat laatste doen we vandaag. Bij fysiek schouwen bekijken we de toegankelijkheid van een gebied, in dit geval het Winkelhof, voor blinde en slechtziende mensen. We zijn hier niet om te klagen, maar om advies uit te brengen over hoe er met kleine aanpassingen een grote groep mensen geholpen kan worden. We gaan niet alleen de aandachtspunten aanwijzen, maar proberen ook direct een oplossing voor te kunnen leggen."

De vier deelnemers starten buiten. Beck: "Als slechtziende kom je niet met de auto. We komen met de bus, of worden met een taxi voor het winkelcentrum afgezet. We beginnen dus bij de bushalte met schouwen." Er volgt een uitgebreide beoordeling door de vier testers. Er blijkt geen geleidelijn te lopen vanaf de bushalte naar de toegangstrappen van het Winkelhof, en ook de klanktegels ontbreken.

Yvonne Slootweg (54), lijdt aan Retinitis Pigmentosa en is volledig blind aan het ene oog, en bijna blind aan het andere. Haar geleidehond Kristy helpt haar in het dagelijks leven. Slootweg: "Die klanktegels zijn erg van belang. Ze geven aan waar de oversteekplaats is en wanneer je aan de overkant van de weg bent. Mijn hond geeft me veel vrijheid, die kan de trappen en de zebra wel vinden, maar voor slechtziende mensen of mensen zonder hond is het lastig."
De trappen zijn een aandachtspunt, zijn alle deelnemers het eens. "Ook deze leuning bijvoorbeeld", zegt Slootweg, terwijl ze met haar hand in het luchtledige zwaait, boven een lage trapleuning. "Voor mijn gevoel zou die een stuk hoger moeten zijn. Ik moet nu heel ver voorover bukken voordat ik 'm kan vinden, best gevaarlijk en vrij makkelijk op te lossen door de leuning hoger te maken."

Aan de andere kant van het Winkelhof, bij de toegang bij Snackbar Holle Bolle Gijs, is al een aantal aanpassingen doorgevoerd naar aanleidingen van een eerdere, informele schouw van de oogvereniging. Op de toegangstrappen zijn gele lijnen aangebracht op iedere trede. Deelnemer Ditte de Bruin (84) is daar blij mee: "Ik heb maar twee procent zicht, dus heb erg veel moeite met diepte zien. Deze markeringen zijn dan erg handig, omdat ik dan kan zien waar elke tree is en waar de trap begint en ophoudt."

De schouw zet zich binnen voort. De deelnemers bewegen zich vrij gemakkelijk door het winkelcentrum zonder veel obstakels tegen te komen. Slechts een ding vindt Slootweg de moeite waard om als aandachtspunt te noemen: "De wc's zijn hier beneden. Als je daar naartoe wil moet je met de rolband, maar daar mag mijn hond niet op, want dat is gevaarlijk voor z'n nagels. Ik zou dan helemaal buitenom moeten lopen. Ik kan ook met de lift naar beneden, maar dan moet ik weer door de parkeergarage. Hier zou wel wat aan gedaan moeten worden."

Beck: "Er zijn wat urgente dingen die aandacht vereisen, zoals de verzakte traptreden, de leuningen en de markeringen bij de trappen buiten, en de toegang tot de wc's binnen. Maar Wereldhave moet niet als een blind paard nu allemaal dingen aan gaan passen omdat wij het zeggen. Het is een advies wat wij geven. Ze kunnen het beste kijken wat er in de wet is vastgelegd, en advies inwinnen bij officiële instanties zoals het expertisecentrum Koninklijke Viseo. Met een paar kleine aanpassingen kan het winkelen in Winkelhof dan voor een hele grote groep nog een stukje makkelijker worden gemaakt."

Meer berichten