Afbeelding

Lastig culinair dictee

Algemeen

Wedstrijd ♦ 'Leiderdorp, epicurisch walhalla of snellehappenparadijs'. Met zo'n titel kon het niet anders of de vijfde editie van het Groot Leiderdorps Dictee zou een hele lastige worden. En dat was ook zo.

Er werd donderdagavond 17 november heel wat gezucht maar ook gelachen in de raadszaal van het gemeentehuis waar 36 deelnemers hun best deden op de taalkundige voetangels en klemmen. Tanneke Schoonheim, die voor de tweede keer het dictee opstelde, had zich dit keer uitgeleefd met culinaire hersenbrekende woorden. Zoals courgette-boerenkoolsmoothies, fastfoodmenuutje en state-of-the-artkookeilanden. Niet alleen het al dan niet gebruiken van verbindingsstreepjes was een struikelblok, maar ook de namen van gerechten en ingrediënten. De juiste schrijfwijze van hummus, bruschetta en vanillesabayon bleek voor heel wat deelnemers een brug te ver. Ook quinoa was niet eenvoudig, zeker omdat burgemeester Laila Driessen, die haar lustrum als voorlezer beleefde, het woord op de enige officiële maar voor velen onbekende manier uitsprak.

Maar voor de echte dicteetijgers, zeg maar de fijnproevers op taalgebied, was het puur genieten. Zoals altijd kwamen de winnaars uit die hoek. De eerste plek werd gedeeld door Annemarie Braakman-Ven uit Aalsmeer, Huib Boogert uit Goes en Randy van Halen uit Dordrecht, die slechts drie fouten maakten. Beste Leiderdorper was Jeroen Hendriks met zeven fouten. Nog niet eerder presteerde een dorpsgenoot zo goed bij dit dictee. Hij werd gevolgd Frits-Willem Scholten met twaalf fouten en oud-wethouder Michiel van der Eng met dertien fouten

Zoals altijd was de organisatie van het Groot Leiderdorps dictee in handen van de Volksuniversiteit Leiderdorp. Zie voor de volledige tekst van het dictee de website www.leiderdorpse-volksuniversiteit.nl.

Uit de krant