Logo leiderdorpsweekblad.nl
Burgemeester Driessen assisteert kinderen van basisschool Elckerlyc bij het bollen planten. | Foto: J.P. Kranenburg
Burgemeester Driessen assisteert kinderen van basisschool Elckerlyc bij het bollen planten. | Foto: J.P. Kranenburg

Kinderen helpen bijen

bollen ♦ Leerlingen van groep 3, 5 en 6 van de Leiderdorpse Montessorischool Elckerlyc helpen de bijen een handje. Vorige week donderdag plantten ze tientallen bloembollen zodat de bijen zich in het voorjaar te goed kunnen doen aan een buffet van stuifmeel.

Dat gebeurde in het kader van het project Bijen in de Buurt, een initiatief van de Groene Cirkel Bijenlandschap, waarvan de Leiderdorpse burgemeester Laila Driessen voorzitter is. Driesssen kwam donderdag zelf naar de school om uit te leggen waarom de bollenplantactie belangrijk is. "Bijen zorgen ervoor dat de bloemetjes bestoven worden, zodat er later vruchten uit kunnen groeien. Zonder bijen zouden wij een heleboel voedsel niet hebben, geen appels, geen pompoenen, geen aardbeien en geen chocolade."

Bij bijen denken de meeste mensen alleen aan honingbijen, maar dat is maar één van de 353 bijensoorten in Nederland. Verreweg de meeste bijen wonen niet in de bekende bijenkorven, veel zijn zelfs solitair wat betekent dat ze in hun eentje leven. Voor al deze beestjes is ook het gebrek aan veilige plekken om te nestelen en de winter door te brengen een probleem, vertelde Driessen. Daarom gaf ze de klas een bijenkastje. "Hang dat op een lekker zonnig plekje, dan kunnen bijen hierin hun eitjes leggen en veilig overwinteren. In het voorjaar worden ze dan weer wakker en gaan ze weer hard voor ons aan het werk."

Daarna gingen de kinderen naar buiten om in de perken langs het Heelblaadjespad bollensoorten als krokussen, blauwe druifjes en paperwhite narcissen te planten. Driessen riep de kinderen op om ook thuis hun tuin smakelijk voor bijen te maken. "Zet aardbijenplantjes in de tuin, dat vinden bijen fijn en is voor jezelf ook leuk", was haar tip.

Meer berichten