Logo leiderdorpsweekblad.nl
Actrices Aukelien en Sophie met een foto van het Kunstkring bestuur. | Foto: Pieter Sleeboom
Actrices Aukelien en Sophie met een foto van het Kunstkring bestuur. | Foto: Pieter Sleeboom

Kunstkring bestaat 35 jaar

jubileum ♦ Muziek, dans, hapjes en drankjes vormden dinsdag 8 november een passend decor voor de viering van het 35-jarig bestaan van Kunstkring Leiderdorp, Leiden en omgeving. Van de ruim driehonderd leden waren zeer velen aanwezig, zij kregen een verrassend programma aangeboden.

Voor de gelegenheid was de Scheppingskerk, waar altijd de lezingen van de Kunstkring plaatsvinden, omgebouwd tot een theaterzaal. Aukelien van Hoytema trad samen met haar dochter Sophie op met een voorstelling die het best gekenschetst kan worden als een humoristisch, herkenbaar en muzikaal reisverslag van hun vakantie op Cuba. Na de voorstelling ging het feest gewoon door in de hal. Aukelien en Sophie vormden samen met hun musici Ed Boekee, Nanne van Hoytema en Henk Sprenger spontaan een band die het publiek flink in beweging bracht.

De officiële oprichting van de Kunstkring vond plaats op 17 november 1981, op initiatief van toenmalig wethouder Irma Gehner. Doelstelling was, en is nog steeds, 'het ontmoeten en ontdekken van kunst en cultuur'. Op 12 december 1983 organiseerde de Kunstkring de eerste lezing in wat een lange reeks zou worden. De eerste jaren vonden de lezingen plaats in café De Hollandsche Tuyn. Vanwege de locatie kreeg de tweede dinsdagavond in de maand - het vaste tijdstip voor de lezingen - de naam 'Artistiek Café'. Vanaf 2004 was het Artistiek Café gehuisvest bij Theater Toverlei aan de Hoogmadeseweg. Daarna verhuisde het naar de Scheppingskerk, haar huidige locatie aan de Van Poelgeestlaan. De verhuizing was nodig door de enorme groei van het ledenaantal, dat inmiddels de driehonderd is gepasseerd.

De Artistiek Café's hebben een grote aantrekkingskracht dankzij de sterke programmering en de aandacht voor ontmoeting en gezelligheid. Maar het zeven personen sterke bestuur organiseert nog veel meer dan dat. Zoals de tweejaarlijkse Expositie voor Amateur Kunstenaars, die altijd enorm veel deelnemers én publiek trekt. En excursies, museum- en galeriebezoeken. Met een maandelijks bulletin worden de leden van alle activiteiten op de hoogte gehouden.

Kijk voor meer informatie en de programmering op www.kunstkringleiderdorp.nl

Meer berichten