Wethouder Jeff Gardeniers (geheel links) en directeur Willem van Moort van BplusC (geheel rechts) openen samen met enkele jonge lezers de Week van de Bibliotheek. | Foto: J.P. Kranenburg
Wethouder Jeff Gardeniers (geheel links) en directeur Willem van Moort van BplusC (geheel rechts) openen samen met enkele jonge lezers de Week van de Bibliotheek. | Foto: J.P. Kranenburg
Foto's

Volop ideeën voor bibliotheek

Algemeen

bplusc ♦ De Week van de Bibliotheek in Leiderdorp was een enorm succes. In totaal kwamen vorige week woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag 2049 bezoekers langs die ruim 400 ideeën aanleverden over hoe de bibliotheek er in 2020 uit moet zien. De meest gehoorde opmerking: 'De bibliotheek moet blijven!'.

BplusC had, op verzoek van de gemeente Leiderdorp, een programma georganiseerd met 29 activiteiten in vier dagen met voor ieder wat wils. Dat om maar zoveel mogelijk mensen naar binnen te krijgen die vervolgens gevraagd werden naar hun ideeën voor de toekomstige bieb.

Woensdagmiddag beleefde de Week van de Bibliotheek een vliegende start. De kindermiddag met dans, muziek, toneel, spelletjes en knutselen trok meer dan vijfhonderd bezoekers die honderd ideeën op papier zetten.

670 handtekeningen voor behoud van de bibliotheek

De 10-jarige Fiene Schwenke, leerling van Daltonschool De Leeuwerik, zette de toon door cultuurwethouder Jeff Gardeniers 670 handtekeningen aan te bieden voor het behoud van de bibliotheek. Ze had ze ingezameld op drie Leiderdorpse scholen.

Fiene is zelf gek op lezen. Niet voor niets werd ze vorig jaar gekozen in de senaat van de Nederlandse kinderjury voor de verkiezing van het beste kinderboek.

Donderdag zijn er maar liefst 565 bezoekers langs geweest die in totaal ruim 130 ideeën hebben achtergelaten. Naast voorlezen met de Kamishibai (Japans vertelkastje) kon men deze dag naar een lezing over binnenhuisarchitectuur van de Volksuniversiteit Leiderdorp en kwam Olympisch hockeyer Jorrit Croon langs voor een interview in het kader van de serie 'De Boekenkast van…' in deze krant (zie elders op deze pagina).
Ook vrijdag was een vruchtbare dag. Met wederom een opbrengst van 130 ideeën stond de teller vrijdag al op 360 reacties! s 'Avonds kon men genieten van een optreden van BplusC gitaarensemble Hambre y Sed gevolgd door een zeer geslaagde lezing van Annet de Jong en Dominique van der Heyde over hun boek Morten.

Zaterdagochtend is de Week spetterend afgesloten met optredens van twee Leiderdorpse koren, ROTopjuh! en Appassionato, die vol overgave hun repertoire ten gehore brachten.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant