President Wilko Tijsse Claase:
President Wilko Tijsse Claase: "Ik denk dat we best bekend zijn in Leiderdorp".

Lions Club Leiderdorp wil nog minstens 9 maal 5 jaar door

Algemeen

lustrum ♦ Ze hebben vorige maand hun negende lustrum gevierd met een feestelijk weekend in Rotterdam voor alle leden en hun partners. En daarbij meteen uitgesproken dat ze er nog minstens negen maal vijf jaar door willen gaan. Er zit volop leven in de Lions Club Leiderdorp, en dat willen ze Leiderdorp laten weten ook!

Het ledental van de club zit al jaren zo rond de dertig. Het voorzitterschap rouleert jaarlijks en in dit jubileumjaar is Wilko Tijsse Claase president. "Ik denk dat we best bekend zijn in Leiderdorp", zegt hij.

En daar heeft hij ongetwijfeld gelijk in. Want de Lions Club heeft een prima reputatie opgebouwd als het gaat om het op poten zetten van leuke benefietevenementen voor de Leiderdorpers. Jarenlang

'Ik denk dat we best bekend zijn in Leiderdorp'

organiseerden ze het Klootschietfestijn in park De Houtkamp, tot ze dat in 2012 overdroegen aan de Vrienden van het Oude Dorp. In november 2011 kregen ze sporthal De Does vol met een bijzonder concert van het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht. In 2014 en 2015 deden honderden mensen mee aan de historische fietstocht door Leiderdorp die ze op poten zetten. Eind vorig jaar hielp heel Leiderdorp mee om samen met de Lions koffiepunten in te zamelen die duizenden pakken koffie voor de voedselbank opleverde. En begin dit jaar was er de razend succesvolle wijnproefmiddag met diner toe in Brasserie Park.

Het geld dat ze met hun evenementen ophalen gaat naar allerlei goede doelen, waarbij in Leiderdorp gewortelde projecten een flinke streep voor hebben. Het gaat dan bijvoorbeeld om een bijdrage voor de organisatie van de winkelochtend voor ouderen van Stichting Pluspunt, of voor instrumenten voor jonge leden van muziekvereniging Tamarco. Eens per jaar is er een feestje waarbij een stuk of tien cheques met bedragen variërend een paar honderd tot duizend euro worden uitgedeeld.

Wat zijn die Lions nu eigenlijk voor mensen? Tijsse Claase hoeft over die vraag geen seconde na te denken. "Het zijn mensen met een behoorlijke gemeenschapszin die gevoel hebben voor de zwakkeren in de samenleving. En die het bovendien leuk vinden om te de handen uit de mouwen te steken om iets te organiseren."

Sommige Lions Clubs zijn gemengd, maar de Lions Club Leiderdorp is alleen voor mannen. De meeste leden zijn zo rond de vijftig. Ze vergaderen tweemaal per maand in Brasserie Park. Tijdens die bijeenkomsten worden vaak sprekers uitgenodigd die vertellen over hun beroep. "Zo hebben we laatst een rechter gehad die vertelde hoe het is om strafrechter in Amsterdam te zijn, en iemand die uitleg gaf over forensisch werk bij de Nederlandse politie." Daarnaast zijn er jaarlijks een aantal uitstapjes voor de leden. Zoals een wild- en jachtavond - "Lekker eten met uitleg van een jager" -, een Driving Dinner - "Dan crossen we door Leiderdorp van het ene lid naar het anderen en wordt bij iedereen een ander gerecht gegeten"- en de Ladies Night waarop, zoals de naam al aangeeft, ook de partners welkom zijn. Die leuke dingen voor de leden worden betaald uit de contributie.

De Lions Club wordt vaak gezien als een elitaire groep, maar volgens de president is dat imago niet terecht. "We proberen wel een zo groot mogelijke variatie in beroepen onder onze leden te hebben. En je moet wel bereid zijn tijd in de club te steken; we hebben tweemaal per maand een bijeenkomst en dan is er nog de organisatie van de evenementen. Maar in principe kan iedereen lid worden." Nieuwe leden zijn zelfs meer dan welkom, benadrukt hij. "We zouden er vooral heel graag wat jongere leden bij willen hebben. Die hebben we ook hard nodig om ons voornemen om nog eens 45 jaar door te gaan, waar te maken."

Wie meer wil weten over de Lions Club Leiderdorp kan kijken op de website www.lions.nl/leiderdorp

Uit de krant

Uit de krant

Uit de krant