Burgemeester Laila Driessen kwam het diamanten bruidspaar vorige week gelukwensen.
Burgemeester Laila Driessen kwam het diamanten bruidspaar vorige week gelukwensen.

Diamanten bruidspaar Pleij nog altijd heel actief en sociaal

Algemeen

huwelijksjubileum ♦ Op 17 oktober 2016 was het 65 jaar geleden dat Aad en Corrie Pleij-den Hollander elkaar in het Leidse stadhuis het jawoord gaven.

Tekst en foto Esta Hoogervorst

Ze ontmoetten elkaar tijdens het bevrijdingsfeest in de Stadsgehoorzaal in Leiden. Voordat Aad in 1948 naar Indië ging om zijn dienstplicht te vervullen, verloofden ze zich. Nadat hij uit Indië terugkwam trouwden ze. Op 17 oktober 1951 in het Leidse stadhuis en op 12 februari 1952 in de Sint Josephkerk aan de Herensingel.

Corrie ging na de lagere school een paar jaar naar de huishoudschool en werd daarna thuis mantelzorger voor haar gehandicapte zusje. Aad werkte in de smederij van zijn vader. "Mijn grootvader begon in 1886 met de Smederij aan de Haven in Leiden, die uitgroeide tot een groot installatiebedrijf", vertelt hij. 'Ik ging er in 1943 aan de slag en nam het bedrijf later van mijn vader over. Ons bedrijf Th. Pleij en Zn groeide gestaag, mijn tekentafel stond in de woonkamer. Ik leidde het bedrijf tot het in 1980 een BV werd en de naam Pleij Staalbouw kreeg. Op 51 jarige leeftijd verkocht ik de zaak."

Na hun kerkelijk huwelijk trokken ze in een huis aan de Herensingel in Leiden waar hun oudste twee kinderen werden geboren. Daarna betrokken ze een woning boven de smederij, waar het gezin werd uitgebreid met nog vier kinderen. In 1961 verhuisde het gezin naar Leiderdorp, daar kwamen de twee jongste van de acht kinderen, vier meisjes en vier jongens, ter wereld. "Alle acht zijn ze heel sociaal", vertelt Corrie. "Ons gezin stond bekend als gastvrij en dienstbaar, altijd was het er de zoete inval." Zelf was ze de spin van het sociale gezin, zoals haar echtgenoot ook aangeeft. Daarnaast heeft ze het ook altijd druk gehad met vrijwilligerswerk en haar hobby's. "Bij kleuterschool de Engelenbak aan de Mauritssingel, heb ik samen met mevrouw Sormani de 'klaar-over' dienst opgericht. Negen jaar stonden we daar 's morgens en 's avonds. Ik werkte ook in de keuken van het Alrijne Ziekenhuis. Daarnaast wandelde en zwom ik graag, ik handwerk veel en zit ik bij de hobbyclub", vertelt ze.

Ook Aad had naast zijn werk een volle agenda. Hij is sinds 1952 lid van en actief voor Veteranen Nederland. Verder heeft sport altijd een belangrijke rol gespeeld in zijn leven. Hij was bestuurslid van Schietvereniging De Vrijheid, de Leiderdorpse Reddingsbrigade en Parabowls. En hij was altijd een fanatiek hardloper. In 1996 werd hij vanwege zijn vele vrijwilligerswerk benoemd tot lid in de orde van Oranje Nassau. In Leiderdorp ontving hij de Zilveren Promo, een onderscheiding voor sportvrijwilligers

"We zijn alle twee zijn nog steeds heel actief, met mijn scootmobiel kan ik ook zelfstandig op pad", zegt Corrie. "We hebben nu zeventien kleinkinderen en dertien achterkleinkinderen en blijven een actieve familie'" vervolgt Aad. "Dit jaar liep ik voor de 18de keer samen met mijn jongste dochter de Vierdaagse."

Aad en Corrie vierden hun huwelijksfeest op 16 oktober met een ontbijt voor de kinderen, broers en zusters. Daarna maakten ze een rondvaart in Leiden.

Het echtpaar Pleij op hun huwelijksdag, 17 oktober 1951.

Uit de krant

Uit de krant

Uit de krant