Logo leiderdorpsweekblad.nl
Hondenweer

Een huisdier als presentje?

De tijd vliegt: december staat al voor de deur. De maand van Sint en Kerst. Pakjesavond of presentjes onder de boom. Leuke, aangename verrassingen. Met soms een misser ertussen maar ach, dat kan gebeuren.

Sommige missers kunnen echter beter voorkomen worden. Presentjes die ontzettend aardig en leuk zijn op het moment van geven en waarmee de ontvanger geweldig blij kan zijn. En die toch beter niet in de zak of onder de boom terecht kunnen komen. Want ook hier geldt: bezint eer gij begint.

Ze zullen vast en zeker ook dit jaar op de wensenlijstjes staan: een cavia, een konijntje, een poes, een hond. Niet zo vreemd natuurlijk, want veel kinderen zijn er gek op, op dieren. Neem het ze eens kwalijk! Zo'n schattige puppy, welk kind wil dat nou niet?

Maar pas op. Presentjes kunnen na verloop van tijd in de kast verdwijnen, naar de zolder, worden weggegeven of misschien weggegooid. Jammer, maar de lol kan er op enig moment vanaf zijn. Voor levende presentjes, voor huisdieren, ligt dat echter een slag anders. Die doe je niet zo maar weg! Die gaan jaren en jaren mee en hebben voortdurend aandacht en verzorging nodig. Een grote hond, bijvoorbeeld, wordt gemiddeld een jaar of tien, een kleine veertien.

Ontzettend leuk dus, die pup op 5 december. Dat wil zeggen: voor wie zeker weet dat de volgende jaren dagelijks voor goed eten en vers drinken gezorgd zal worden. Voor aandacht en verzorging. Voor wie dagelijks een paar keer de hond uitlaat, weer of geen weer, en dan niet slechts voor drie minuutjes. Tien jaar lang, of twaalf, of veertien. Een hond of ander huisdier als presentje, dat schept verplichtingen. Veel verplichtingen, voor een reeks van jaren.

Dus denk, als ouder, heel goed na over de beestenwens van zoon of dochter. Ze zitten er langer aan vast dan zij zich realiseren. Kortom, u zit er langer aan vast, in de meeste gevallen. U bent daartoe van harte bereid? Dan vooral doen. Voor alle andere gevallen: er zijn ontzettend mooie en aardige beestenknuffels te koop, net echt, heel schattig, een prachtpresentje…

Meer berichten