Logo leiderdorpsweekblad.nl

n Kratten vol gulle gaven

levensmiddelen ♦ De Protestantse Gemeente Leiderdorp hield afgelopen weekend haar jaarlijkse grote inzamelingsactie voor de Voedselbank Leiden e.o. Zaterdag stonden de vrijwilligers bij de Albert Heijn supermarkt op winkelcentrum Santhorst, zondag werd kerkgangers van de Dorpskerk en de Scheppingskerk gevraagd een donatie in natura mee te nemen. Bij elkaar leverde dat 55 kratten vol etenswaren en producten voor persoonlijke verzorging op, zeven meer dan vorig jaar.

Door: Cees Mentink

"Er is heel gul gegeven door de mensen", aldus Joop Bakker, een van de vele vrijwilligers van de Protestantse Gemeente. "Wij legden de lat weer hoger en gingen voor nog meer kratten met producten dan vorig jaar. En dat is gelukt. Wij zijn heel tevreden."

Verreweg de meeste kratten, 49 stuks, werden zaterdag gevuld bij de Albert Heijn op winkelcentrum Santhorst. Alle klanten kregen bij het binnengaan van de supermarkt een vriendelijke oproep mee: "Wat zou het fijn zijn als u vandaag ook boodschappen doet voor de Voedselbank." En dat werkte. Vrijwilligers namen hier de hele dag boodschappen in, voornamelijk lang houdbare producten zoals pasta's, olijf- en zonnebloemolie, groente en fruit in blik, broodbeleg, koffie, thee, waspoeders en toiletartikelen als zeep en shampoo. Tegelijk zeiden de vrijwilligers erbij dat het in feite heel erg is dat zo'n inzameling in het 'rijke' Nederland gehouden moet worden. Er zijn honderden gezinnen in Leiden en omgeving, ook in Leiderdorp, die het financieel zo moeilijk hebben dat ze aangewezen zijn op de Voedselbank voor de hoognodige dagelijkse producten.

Interessant waren ook de gesprekken met de AH-klanten, die vroegen wanneer mensen in aanmerking komen voor pakketten van de Voedselbank. "Daar is inderdaad nogal misverstand over", verklaart Bakker. "Het is niet zo dat je even je naam en adres opgeeft en je op de lijst staat. Niets daarvan. De aanvraag moet stevig onderbouwd worden."

Veel Leiderdorpers zouden wel willen dat er vaker dan eens per jaar zo'n grote inzameling was, zo was afgelopen weekend te beluisteren. Dat zit er niet in voor de Protestantse Gemeente. Wel wordt elke eerste dinsdag van de maand een inzameling voor de Voedselbank bij de Scheppingskerk gehouden. Zo ook volgende week dinsdag (2 november) van half 8 tot half 5.

Meer berichten