Voor een klein publiek van nieuwe bewoners en andere belangstellenden trokken wethouders Wassenaar (links) en  Gardeniers donderdag samen het oranje zeil weg dat het kunstwerk bedekte. | Foto: J.P. Kranenburg
Voor een klein publiek van nieuwe bewoners en andere belangstellenden trokken wethouders Wassenaar (links) en Gardeniers donderdag samen het oranje zeil weg dat het kunstwerk bedekte. | Foto: J.P. Kranenburg

Pleisterplaats voor de tweede maal onthuld

Algemeen

• Kunstwerk nu op definitieve locatie in Leythonpark

verplaatst ♦ Voor de tweede maal werd vorige week donderdag het kunstwerk Pleisterplaats onthuld.

Door: Corrie van der Laan

De eerste keer was op 8 augustus vorig jaar aan de Willem-Alexanderlaan nabij het gemeentehuis. Pleisterplaats werd daar geparkeerd tot Leiderdorps nieuwste buurtje, Leythonpark, klaar was. Inmiddels zijn de 23 grote grijze huizen opgeleverd zodat het kunstwerk verplaatst kon worden naar zijn definitieve locatie, in het openbaar groen midden in de buurt. Waar demissionair wethouders Kees Wassenaar (VVD) en Jeff Gardeniers (CDA) donderdag het bedekkende zeildoek wegtrokken.

Het in aluminium uitgevoerde kunstwerk bestaat uit een grote, lage tafel met daarop alles voor een picknick, waarbij Romeinse kommen en kruiken broederlijk naast wegwerpbekertjes en een Tupperware bakje staan. Kunstenaar Frank Halmans legt daarmee een link tussen het heden en het verre verleden, waarvan op deze locatie vele sporen zijn teruggevonden. Voordat de eerste paal voor het nieuwe wijkje geslagen werd, is uitgebreid archeologisch onderzoek gedaan. Uit de voorwerpen die werden gevonden bleek dat hier in de Romeinse tijd al mensen woonden. De Romeinen hadden hun legerplaats, Castellum Matilo, aan de zuidkant van de Oude Rijn, maar moeten handel hebben gedreven met de 'barbaren' aan de overkant van het water.

Op de plek waar Romeinen en de inheemse bevolking wellicht samen een kruik bier achterover hebben geslagen, kunnen buurtbewoners en voorbijgangers nu gezellig aanschuiven en bijpraten. Kortom, een pleisterplaats. En het zou zomaar kunnen dat er op mooie dagen veel voorbijgangers zijn; het Leythonpark ligt op de recreatieve fiets- en wandelroute langs de Limes – de oude Romeinse rijksgrens - in Zuid-Holland.

Met de onthulling van het kunstwerk werd meteen ook het gereed komen van het Leythonpark gevierd. Vanaf de eerste plannen voor woningbouw op het terrein aan de Hoogmadeseweg, waar voorheen het Samsomveld en de banen van de voormalige tennisclub Van Leeuwen lagen, tot aan de eerste paal zat een periode van meer dan tien jaar, memoreerde Wassenaar. Maar, zo zei hij, "we kunnen tevreden zijn met het resultaat. Voor een inbreilocatie is deze wijk uniek in vormgeving en in ruimte."

Uit de krant