Logo leiderdorpsweekblad.nl
Marijke van Pernis en Edo Elstak, samen goed voor bijna 60 jaar lidmaatschap van COV Excelsior.
Marijke van Pernis en Edo Elstak, samen goed voor bijna 60 jaar lidmaatschap van COV Excelsior.

COV Excelsior viert jubileum

Jubileum ♦ Dinsdag 1 oktober was een bijzondere dag voor de Christelijke Oratoriumvereniging Excelsior. Het Leiderdorpse koor bestond toen 120 jaar. Dit jubileum wordt gevierd met een jubileumconcert op zondagmiddag 30 oktober.

Tekst en foto: Esther Luijk

Het koor is met haar 120 jaren niet alleen het oudste koor van Leiderdorp maar hoogstwaarschijnlijk ook de oudste vereniging, denken Edo Elstak (voorzitter) en Marijke van Pernis (PR). Samen zijn Elstak en Van Pernis goed voor bijna zestig jaar lidmaatschap. Er zijn echter leden die nog veel langer lid zijn. Elstak: "De gemiddelde leeftijd in ons koor ligt vrij hoog, maar er is een grote variatie. Er zijn leden van 40 jaar bij, maar ook van 80. Het koor wordt door de leden ook echt als een sociale gelegenheid gezien, we delen lief en leed met elkaar. Zelfs al zijn oudere leden niet meer genoeg bij stem om voluit mee te zingen, dan zie je vaak dat ze nog wel lid blijven en de samenhorigheid opzoeken." Van Pernis: "Toen het koor werd opgericht was er ook een meisjeskoor, naast het gewone koor. Sommige leden zijn in die tijd begonnen bij het meisjeskoor en nu lid van het gewone koor, die zijn dus zeker al vijftig jaar lid!"

In al de jaren dat zij deel uitmaken van Excelsior, hebben Elstak en Van Pernis al veel hoogtepunten meegemaakt. Van Pernis: "We gaan regelmatig met het koor naar het buitenland om daar enkele optredens te geven. Vooral de reis naar Salzburg was een hoogtepunt. Toen we uit de kerk kwamen waar we opgetreden hadden, stonden de toeschouwers ons buiten op het plein met een groot applaus op te wachten. Het was alsof we zweefden!"
Elstak: "Een hoogtepunt voor mij was toch wel het concert in samenwerking met het Toonkunstkoor Leiden. We hebben twee keer een uitvoering gegeven van Elgar's Dream of Gerontius in de Pieterskerk. Het was een prachtig concert dat met videobeelden werd ondersteund."

Excelsior brengt voornamelijk klassieke muziek ten gehore. Elstak: "Zoals de naam van het koor al zegt, zingen we oratoria, klassieke stukken. We hebben een wat afwijkend repertoire met wat minder bekende werken, anders dan bij andere koren hier uit de omgeving. Maar ik denk dat dat juist is wat mensen in ons koor aantrekt."
Van Pernis: "Ik vind dat juist ook wel heel erg leuk aan ons koor. Je bent een lange tijd bezig met twee stukken en een paar weken voor de uitvoering passen alle puzzelstukjes in elkaar en hoor je hoe het in z'n totaal gaat klinken, dat is erg bijzonder!"

Het aankomende jubileumconcert, dat de titel O, Be Joyful heeft gekregen, bestaat uit 'modernere' koorstukken. Van Pernis: "We voeren stukken uit van de componisten John Rutter en Karl Jenkins. Het is wel klassiek werk, maar het zijn eigentijdse componisten. Zij zijn in dit geval nog in leven, wat dat betreft is klassiek een relatief begrip. Jenkins zal denk ik wel herkend worden door het publiek. Ik denk dat het een erg verrassend concert wordt, omdat het anders is dan mensen van ons verwachten."

Het jubileumconcert is op 30 oktober om 15.00 uur in de Scheppingskerk te Leiderdorp. Informatie en kaartverkoop via de leden en op www.covexcelsiorleiderdorp.nl.

Meer berichten