Logo leiderdorpsweekblad.nl
Demissionair wethouder Kees Wassenaar (rechts) opende donderdag het TenneT bezoekerscentrum. | Foto: PR
Demissionair wethouder Kees Wassenaar (rechts) opende donderdag het TenneT bezoekerscentrum. | Foto: PR

Netbeheerder TenneT opent bezoekerscentrum

• Uitleg over Randstad 380kV Noordring in voormalige A4-Informatiecentrum in Leiderdorpse Bospolder

hoogspanningsverbinding ♦ Netbeheerder Tennet noemt het 'de grootste snelweg voor elektriciteit in de Randstad'. Tussen Bleiswijk en Beverwijk wordt momenteel de Randstad 380 kV Noordring aangelegd, een zestig kilometer lange, deels ondergrondse hoogspanningsverbinding die medio 2018 klaar moet zijn. Wie nieuwsgierig is naar dit project, kan sinds deze week terecht in het voormalige A4-informatiecentrum aan de Bospolder 11 in Leiderdorp.

Vorige week donderdagmiddag opende demissionair wethouder Kees Wassenaar het bezoekerscentrum van Tennet. Hier staat een interactieve maquette van het project en via visuele praatplaten krijgen bezoekers informatie over de aanleg, de techniek en de planning.

innovatief

Het Randstad-Noordringproject is zeker innovatief te noemen. Heel bijzonder is dat een kleine tien kilometer van de hoogspanningleiding ondergronds aangelegd wordt. Uniek, want wereldwijd is het 380 kV-net vrijwel volledig bovengronds is aangelegd. Een traject van ruim vijf kilometer ondergrondse kabels komt in onze regio te liggen, namelijk tussen Nieuwe Wetering en Rijpwetering. Voor het bovengrondse deel wordt gebruik gemaakt van de nieuwe Wintrackmasten. Dit zijn lange, grijswitte palen, die er heel anders uitzien dan de bekende metalen 'vakwerkmasten'. We krijgen ze straks ook hier te zien want een klein stukje van de Randstad 380 kV Noordring loopt over Leiderdorps grondgebied, langs de noordrand van de Achthovenerpolder. Voordeel aan de Wintrack masten is dat ze een veel minder breed magneetveld hebben dan de traditionele masten doordat de dradenbundels boven elkaar worden vastgezet in plaats van naast elkaar.

Tennet is het Randstad 380 kV project gestart om ook in de toekomst voldoende capaciteit te hebben voor energietransport door de Randstad. Een gebied dat veel stroom gebruikt maar ook veel stroom produceert. In Bleiswijk sluit de Noordring aan op de Zuidring, die begint in Wateringen en al gereed is. De hoogspanningsverbinding garandeert straks ook een robuuste doorvoercapaciteit voor de in de Noordzee voorziene windmolenparken.

Het bezoekerscentrum is iedere dinsdag-, woensdag- en donderdagmiddag geopend van 13.00 tot 17.00 uur. Daarnaast kunnen groepen op aanvraag terecht. Op zaterdag 29 oktober is er een extra openstelling tussen 13.00 uur en 17.00 uur.

Meer berichten