Afbeelding

Gedumpte waterplanten zorgen voor probleem

Landbouw / Visserij

Waterkwaliteit ♦ Het Hoogheemraadschap Rijnland heeft vorige week moeten ingrijpen om te voorkomen dat een sloot bij de Marjoleintuin in Leiderdorp verstopt raakte door zogenaamde 'invasieve exoten'.

In het water groeiden allerlei soorten waterplanten die niet van nature in Nederland voorkomen. Waarschijnlijk zijn ze daar terecht gekomen doordat iemand zijn vijver opschoonde en de overtollige planten in de sloot kieperde. "Doe dat alsjeblieft niet", zegt Gerbrant Corbee van het Hoogheemraadschap. "Het is slecht voor de doorstroming en de waterkwaliteit, en schoonmaken kost een hoop geld."

In de sloot groeiden onder meer watersla, waterhyacinth en grote vlotvaren. Planten die afkomstig zijn uit verre streken maar zich die zich hier onder goede omstandigheden razendsnel vermenigvuldigen. En die gunstige omstandigheden waren duidelijk aanwezig tijdens de warme en zonnige septembermaand. "Ze overwoekeren dan alles en verstikken alle andere waterplanten. De sloot raakt verstopt en bovendien dringt er geen licht meer door in het water, waardoor de kwaliteit snel slechter wordt", zo zet Corbee het probleem uiteen.

De sloot in de Marjoleintuin is vrijdag door een aannemer opgeschoond. Een hele klus, weet Corbee, want het moet uiterst zorgvuldig gebeuren. "Die exoten zijn heel hardnekkig en als je niet alles weghaalt, kan je al heel snel weer opnieuw beginnen." Ook een kostbare zaak. "Je zit zo aan de duizend euro", weet Corbee. En hij herhaalt het nog maar eens: Als je je aquarium of vijver opschoont, gooi de overtollige planten dan in de groenbak en dump ze niet in plassen of sloten.

Uit de krant