Logo leiderdorpsweekblad.nl
Politiek

Coalitie ligt aan diggelen

• VVD en CDA willen niet verder met D66 en zoeken nieuwe partner(s)

politiek ♦ Maandagavond is de coalitie van D66, VVD en CDA in de Leiderdorpse gemeenteraad uit elkaar gespat. VVD en CDA willen niet langer verder met D66 en hebben het vertrouwen in de coalitie opgezegd. De verschillen in werkwijze en houding van de fracties, en met name van de fractieleiders, zouden onoverbrugbaar zijn.

Door: Corrie van der Laan en Frans Brocken

De gemeenteraad heeft de fractievoorzitters van VVD en CDA, Ino Cooijmans en Mirjam van der Stelt, meteen aangesteld als formateurs. Hun streven is om nog voor de Begrotingsraad op 4 november een nieuwe coalitie te hebben. Cooijmans kon maandagavond laat al melden dat er gesprekken gaande zijn met de fracties van PvdA en LPL. Een van beiden zou al genoeg zijn om met VVD en CDA een krappe raadsmeerderheid te vormen.

Harde aanvaring

Dat het maandagavond mis zou gaan, hing al in de lucht. Vorige week dinsdag kwam D66 hard in aanvaring met de coalitiepartners nadat de democraten het initiatiefvoorstel 'Zorg met verblijf' hadden ingediend, een plan om een containerwoning voor een dakloze met gedragsproblemen in de gemeente te plaatsen. Dat voorstel was eerder in het college afgestemd door wethouder Kees Wassenaar en burgemeester Laila Driessen, beiden VVD-ers. Met name de VVD fractie was woest dat bij het door D66 alsnog aan de raad voorgelegde voorstel de bijlagen met informatie over onder meer de locatie voor de containerwoning en de kosten niet openbaar waren. VVD raadslid Willem Joosten sloeg D66 fractievoorzitter Corine Hamer om de oren met termen als "achterkamertjespolitiek", "elitaire politieke arrogantie" en "minachting voor het democratische proces".

Ook was het keihard tegen het verkeerde been dat D66 niet vooraf met haar coalitiepartners had overlegd over het indienen van het stuk, maar het op een akkoordje had gegooid met oppositiepartijen GroenLinks, PvdA en LPL. "Dat is voor een dergelijk gevoelig onderwerp niet logisch", vond CDA'er Felix Stam.

    

Meer berichten