Logo leiderdorpsweekblad.nl
Directeur-bestuurder Jan de Vries van Rijnhart Wonen (rechts) geeft uitleg aan minister Stef Blok. | Foto: PR
Directeur-bestuurder Jan de Vries van Rijnhart Wonen (rechts) geeft uitleg aan minister Stef Blok. | Foto: PR

Minister Blok op werkbezoek bij De Entree

wonen ♦ Minister voor Wonen en Rijksdienst Stef Blok heeft dinsdag een bezoek gebracht aan De Entree in Leiderdorp. Het wooncomplex bestaat uit 33 sociale huurwoningen, 20 zorgwoningen van Gemiva en een Afasie Centrum. Blok complimenteerde Rijnhart Wonen en Gemiva met de geslaagde combinatie van wonen en zorg.

De Entree is een voormalig kantoor dat omgebouwd is tot woningen. Minister Blok heeft kantoortransformaties hoog op de agenda staan. Van de ruim 49 miljoen vierkante meter kantoorruimte in Nederland staat 7,5 miljoen vierkante meter leeg, 15 procent van alle kantoren. Een deel daarvan kan als woonruimte worden benut.

Minister Blok heeft de opening van De Entree in juli afgezegd wegens verplichtingen in de Eerste Kamer. Wel liet hij toen weten dat hij in corporatieland De Entree als één van de succesvoorbeelden van transformatie ziet. Blok: "Er zijn tot 2040 nog circa 1 miljoen nieuwe woningen nodig. Met deze transformatie is het gelukt om ruim 6000 vierkante meter leegstaande kantoorruimte om te bouwen tot onder meer woningen. De Entree is een relatief groot project. Daar is durf voor nodig."

Nu Blok De Entree met eigen ogen zag, was hij nog steeds zeer enthousiast. Met als kanttekening dat hij de woningen voor starters groot en luxe vindt. De minister bezocht een viertal woningen om een zo gevarieerd mogelijk beeld te krijgen van de appartementen en huurders. Hij sprak met een starter die negen jaar ingeschreven heeft gestaan, een statushouder die als enige vluchteling een woning kreeg toegewezen, een vrouw met een lichamelijke beperking en een senioren echtpaar dat een andere huurwoning achterliet. Alle bewoners zijn blij dat ze ondanks de ruim duizend inschrijvingen aan de beurt waren voor een woning. De minister stelde een aantal vragen over de wachtlijst in Leiderdorp van zowel zorg- als huurwoningen.

De minister beseft dat een transformatie de nodige voeten in aarde heeft. Toch roept hij spelers op de woningmarkt op om hun creativiteit, kennis en kunde in te zetten. Hiervoor is het 'Expertteam Kantoortransformatie' opgericht. Deskundigen van dit team kunnen de betrokkenen helpen met bijvoorbeeld het toepassen van bouwkundige wetten en regels, de financiering en de projectorganisatie. Per sociale huurwoning hoeft Rijnhart Wonen eenmalig € 10.000,- minder belasting te betalen.

Directeur-bestuurder van Rijnhart Wonen Jan de Vries gebruikte het bezoek van de minister ook om te vragen of de wet- en regelgeving rondom sociale huurwoningen eenvoudiger kan. Het wordt volgens De Vries steeds lastiger om betaalbare woningen te realiseren. George de Water, bestuurder van Gemiva, gaf te kennen dat de speciaal aangepaste zorgwoningen niet meer te financieren zijn. Kortom, genoeg stof tot nadenken voor de minister.

Meer berichten