DANK-monument op begraafplaats Groenesteeg voor de nabestaanden van mensen die hun lichaam ter beschikking van de wetenschap hebben gesteld.
DANK-monument op begraafplaats Groenesteeg voor de nabestaanden van mensen die hun lichaam ter beschikking van de wetenschap hebben gesteld. Foto: Archief begraafplaats Groenesteeg

Lezing over omgaan met verlies

zondag 3 maart 2024 14:00 tot 15:30

Op zondag 3 maart wordt om 14.00 uur in de aula van de begraafplaats Groenesteeg een lezing gegeven over omgaan met verlies in brede zin. De aula is vanaf 13.30 uur open en de toegang is gratis.

Allemaal verdwijnen we uiteindelijk, maar niet allemaal tegelijk, en dus niet uit elkaars herinnering. Wij mensen zijn toegerust om dóór te leven met verlies: dat van je geliefde(n), van je gezondheid, je vermogens. Voor iedereen dreigt namelijk altijd verlies: ziekte, handicaps, sterven, scheiding. De meesten van ons vinden gelukkig op één of andere manier gezonde en soms ongezonde manieren om verder te leven.

In deze lezing zal Marc Cleiren zijn wetenschappelijke en persoonlijke kennis verbinden om uit te komen bij een hoopvolle visie op (dreigend) verlies en hoe meer te doen dan alleen overleven. Hoe om te gaan met vrees en verlangen, met zichtbaar en onzichtbaar gemis? Aan de hand van zijn gedichten, zijn wetenschappelijk onderzoek, en van hedendaagse inzichten rond hoe ons brein werkt tussen hoop en vrees, leidt hij de toehoorders naar een frisse kijk op leven met de dood.

Over de spreker:

Marc Cleiren (1961) is universitair hoofddocent en oprichter van het Personal Development Centre (PDC) aan de Faculteit Sociale Wetenschappen van de Universiteit Leiden. Hij richt zich op omgaan met de verliezen in je leven. Hij promoveerde op rouw na verschillende doodsoorzaken en schreef daarover meerdere boeken. Daarnaast dicht hij al meer dan 40 jaar over liefde, dood en leven en schrijft liedjes. Cleiren is gespecialiseerd in zingeving en talentontwikkeling. Daarnaast is hij dichter en muzikant. Naast de Universiteit Leiden heeft hij een eigen praktijk en doceert hij ook aan de TU Delft, Universiteit Utrecht en Dual PhD Centre in Den Haag.

Meer informatie over de begraafplaats is te vinden op www.begraafplaatsgroenesteeg.nl