Adest Musica is een van de topbands die op 7 mei optreden tijdens de Bevrijdingstaptoe in Leiderdorp. | Foto: PR
Adest Musica is een van de topbands die op 7 mei optreden tijdens de Bevrijdingstaptoe in Leiderdorp. | Foto: PR Foto: PR

Bevrijdingstaptoe als afsluiting Oranjefeesten

spektakel n Het wordt een primeur in Leiderdorp en een groots spektakel: de bevrijdingstaptoe op zondagmiddag 7 mei. De taptoe wordt gezamenlijk georganiseerd door de Oranjevereniging Leiderdorp en Marchingband Tamarco met medewerking van voetbalvereniging RCL.

Op het hoofdveld van RCL in sportpark De Bloemerd treden zes topbands op, voor wie deze taptoe een soort generale repetitie is voor het vierjaarlijkse Wereld Muziek Concours (WMC) in Kerkrade dat plaatsvindt in juli dit jaar.

Zo is Avendo te zien en horen, de drum- en showfanfare uit Sneek die tijdens het WMC in 2013 kampioen werd op de marsparade. Ook Adest Musica uit Sassenheim is er op 7 mei bij, de nummer drie van de marswedstrijd op het WMC 2013. De Euroband uit Rotterdam, Exempel uit Empel, METRO uit Scheveningen en natuurlijk Leiderdorps's eigen Tamarco hebben eveneens alle kwaliteiten in huis om het publiek in vervoering te brengen.

De bevrijdingstaptoe begint om 14.30 uur en duurt tot 16.50 uur. Kaarten voor een plaats rond het veld kosten € 5,- (€ 4,- in de voorverkoop), tribuneplaatsen kosten € 25, inclusief hapjes en vier drankjes. Voorverkoopadressen zijn de kantine van RCL (Bloemerd 2), Tamarco (Van der Marckstraat 19b), Sport 2000 (Winkelhof), IJscafé Danice (Santhorst), restaurant De Dijk (in de Ommedijk) en het Sportservicecentrum (bij zwembad De Does).


Boersema vertelt ander verhaal over Paaseiland

lezing n Professor Jan Boersema houdt dinsdag 9 mei bij het Science Café een lezing over Paaseiland.

Paaseiland is het meest afgelegen bewoonde plekje op aarde. Hoe Polynesische kolonisten het tien eeuwen terug hebben kunnen bereiken, is nog steeds een raadsel. Het is weinig groter dan Texel. Op dit kleine eiland hebben de bewoners een spectaculaire beeldencultuur tot stand gebracht. Maar tegen welke prijs?

Toen onze landgenoot Jacob Roggeveen het eiland op eerste paasdag 1722 als eerste Europeaan zag, bleek het eiland geheel ontbost. Ook de cultuur leek op haar retour. Was er een verband? Clive Ponting (The Green History of the World, 1991), Jared Diamond (Collapse: How Societies Choose to Fail or Succeed, 2004) en vele anderen vonden van wel. Paaseiland groeide uit tot de icoon van de milieugeschiedenis. Hét voorbeeld van een maatschappelijke collaps door verkeerd gebruik van de natuurlijke hulpbronnen en een waarschuwing voor de hele aarde.

In het boek Beelden van Paaseiland (Atlas, Amsterdam 2011; Engelse editie The Survival of Easter Island CUP, Cambridge 2015) wordt deze gangbare opvatting tegen het licht gehouden en verworpen. Er moet een ander verhaal verteld worden. In zijn lezing vertelt de auteur, Prof. Jan J. Boersema, dit verhaal.

Prof. Jan Boersema is emeritus hoogleraar Grondslagen van de Milieuwetenschappen in Leiden. In 2002 raakte hij geïnteresseerd in de geschiedenis van Paaseiland, en of die wel een voorbeeld is van de zogenaamde 'collapse' theorie.

De muziek tijdens dit Science Café wordt verzorgd door de band Flourish, met eigengereide nummers in een funky, popachtige stijl.

Het Science Café van 9 mei vindt plaats in Scheltema aan de Marktsteeg 1 te Leiden. De muziek start om 19.40 uur, de aanvang van de lezing is om 20.00. Geschatte eindtijd: 22.00 uur. Alle belangstellenden zijn welkom, de toegang is gratis. Kijk voor meer en actuele informatie zie www.sciencecafeleiden.nl of op de Facebook pagina van het Science Café.