Maison particuliere van Theo van Doesburg en Cornelis van Eesteren (1923). | Foto: PR
Maison particuliere van Theo van Doesburg en Cornelis van Eesteren (1923). | Foto: PR Foto: Corrie van der Laan

Invloed De Stijl op architectuur en design

lezing n In het kader van '100 jaar De Stijl' geeft kunsthistorica Wendy Fossen dinsdagavond 9 mei een lezing bij Kunstkring Leiderdorp met de titel 'Architectuur en interieurs van De Stijl: revolutie in design'.

Berlage zei al in 1894: "De samenleving...vraagt met aandrang om een nieuw kleed...oplappen helpt niet meer. Wég! met al die tijdrovende details....; alleen gezocht naar enkele karakteristieke groote vlakken, begrenzende lijnen". In 1917 is het moment daar en wordt de kunstbeweging De Stijl opgericht. In Leiden, Laren en Blaricum wordt een wereldwijde revolutie ontketend die breder is dan de schilderkunst. De Nieuwe Kunst moet beleefd worden in een modern interieur van licht en luchtigheid. De kenmerkende kleuren rood, geel en blauw op de schilderijen werken namelijk ook uitstekend op een witte muur. Mondriaan zag dit voor het eerst bij Bart van der Leck thuis en stamelde: "Met dit idee loop ik al jaren rond". Hij is niet de enige die versteld staat van de kracht van de werking in het interieur, ook andere vormgevers

De kleuren rood, geel en blauw werken ook uitstekend op een witte muur

van die tijd zijn enthousiast.

De gewone burgers, voor wie deze Nieuwe Kunst eigenlijk bedoeld is, staan echter niet te springen bij de nieuwe interieurs met buismeubelen. Zij willen juist decoratieve meubelen en gecapitonneerde stoelen. Het is uiteindelijk vooral de avant-garde en rijkere bovenlaag die zich zal laten inspireren door het totaalconcept van de Nieuwe Kunst. En, welke impact heeft het gedachtegoed van De Stijl op hedendaags design?

De lezing vindt plaats in de Scheppingskerk aan de Van Poelgeestlaan 2 in Leiderdorp. Aanvang 20.15 uur, zaal open 19.45 uur. Toegang voor niet-leden bedraagt 7 euro.

www.kunstkringleiderdorp.nl