De molens in de Leiderdorpse Munnikkenpolder. | Foto: J.P. Kranenburg
De molens in de Leiderdorpse Munnikkenpolder. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

Kom in de molen!

n Ook Leiderdorp doet mee aan Nationale Molendagen

uitstapje n Tijdens de 45ste editie van de Nationale Molendagen op zaterdag 13 en zondag 14 mei zetten ruim negenhonderd molens door heel Nederland hun deuren open voor publiek. In Leiderdorp zijn op 13 mei de Meerburgermolen en de Munnikkenmolen in het Weteringpark te bezichtigen. Aan de overkant van de Does hebben de Achthovense molen en de Doeshofmolen de deuren geopend. En vlakbij in Hoogmade staan de Kalkmolen en de Doesmolen te draaien.

Veel molenaars organiseren speciaal voor de Nationale Molendagen extra activiteiten op en rond de molen waardoor het een onvergetelijk uitstapje wordt voor jong en oud. Proef van heerlijke molenpannenkoeken, luister naar spannende verhalen over molens en molenaars, volg een fiets- of wandelroute, luister naar live muziek of geniet van allerlei producten en demonstraties op een van de molenmarkten. Ook zijn er natuurlijk rondleidingen op de molens. Kijk op www.molens.nl welke molens in uw buurt open zijn tijdens de Nationale Molendagen 2017. De opengestelde molens zijn te herkennen aan de ronddraaiende wieken of waterraderen.

Gratis Molenkleurboekje

Voor de allerkleinsten ligt op elke opengestelde molen een gratis Molenkleurboekje klaar. Dit boekje staat vol met mooie kleurplaten waarmee kinderen de verschillende molentypen leren ontdekken. Ook kunnen zij meedoen aan een kleurwedstrijd. De mooiste kleurplaat wordt door vereniging De Hollandsche Molen beloond met een bijzonder molenbezoek voor de hele schoolklas van de winnaar.

Over Nationale Molendag

De Nationale Molendag wordt georganiseerd door vereniging De Hollandsche Molen en het Gilde van Vrijwillige Molenaars. Daarnaast wordt de dag mede mogelijk gemaakt door de BankGiro Loterij. In Leiderdorp zijn Rijnlandse molen stichting en het Gilde van Vrijwillige Molenaars betrokken bij de organisatie.


Graven van bijzondere personen op Groenesteeg

Rondleiding n Op zondag 7 mei om 14.00 uur is er een rondleiding op de historische begraafplaats Groenesteeg langs de graven van een aantal bijzondere personen.

Het betreft de stadsarchitecten Salomon van der Paauw en Jan Willem Schaap, de museumdirecteuren Schlegel, Temminck en Reuvens, de 'redder van Leiden' Diederik van Leyden Gael, de ouders van Abraham Kuyper, de arabist Snouck Hurgronje, de dominee Hagen, de stichtster van de Annakliniek Anna Groll, de ingenieur Elie van Dissel, de verzetsheld Irawan Soejono en de pedagoog Haanstra.

Op deze zondag zijn de historische Begraafplaats Groenesteeg, waar de elite van Leiden van 1813 tot het einde van de vorige eeuw begraven ligt, en de Aula tussen 13.30 en 16.00 uur opengesteld. Zie ook www.begraafplaatsgroenesteeg.nl.

Begraafplaats Groenesteeg, waar de elite van Leiden van 1813 tot het einde van de vorige eeuw begraven ligt.