V.l.n.r. Henk Kerkhoven, Marja van Amsterdam, burgemeester Laila Driessen, Marian Kathmann en Wim Vreeburg.
V.l.n.r. Henk Kerkhoven, Marja van Amsterdam, burgemeester Laila Driessen, Marian Kathmann en Wim Vreeburg. Foto: Frans Brocken

Lintjes voor bijzondere Leiderdorpers

Onderscheidingen n Op de vooravond van Koningsdag worden jaarlijks de Koninklijke onderscheidingen uitgereikt. In Leiderdorp gebeurde dat woensdagochtend in het gemeentehuis. Zes verdienstelijke inwoners vielen in de prijzen.

Tekst en foto: Frans Brocken

Mevrouw M.A.T. Kathmann, mevrouw M. van Amsterdam-Hogervorst, de heer H. Kerkhoven, de heer W.A.M. Vreeburg, mevrouw M. van der Vlies-Rotmensen en mevrouw M. van Egmond werden benoemd tot lid in de Orde Van Oranje-Nassau. De laatste twee waren er woensdagochtend niet bij. Mevrouw van Egmond kreeg haar onderscheiding uitgereikt in de gemeente Kaag en Braassem (zie foto onderaan) en mevrouw van der Vlies moest wegens vakantie verstek laten gaan.

Burgemeester Laila Driessen was woensdagochtend weer in haar element. Zij was er in geslaagd de uitverkorenen die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor de samenleving met een smoes naar het gemeentehuis te lokken. Maar helemaal vlekkeloos verliep dat niet, moest zij erkennen. Er was een persoon voor wie de spanning te veel werd en liever rechtsomkeert wilde maken. Maar Driessen slaagde er in betrokkene de nodige moed in te spreken. Wie dat was, bleef onbesproken. Dat blijft het geheim van de Willem Alexanderlaan.

Een voor een werden de aanwezige gloednieuwe Leden in de Orde van Oranje Nassau naar voren geroepen om hun onderscheiding opgespeld te krijgen. Na afloop volgde een gezellige happening in het atrium van het gemeentehuis waar de gedecoreerden uitgebreid werden gefeliciteerd door familie en vrienden. Zo had RCL een grote aanhang meegebracht. Maar ook Docos en het onderwijsveld lieten zich gelden.

De gedecoreerden

Marian Kathmann is reeds vanaf 1978 een toegewijd natuurgids. Zij wil jongeren al op jeugdige leeftijd kennis laten maken met natuur en milieu en organiseert cursussen bij het IVN (Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid). In 1982 maakte zij van haar hobby een beroep en werd medewerker Natuur & Milieueducatie bij de gemeente Leiden. Zij ook lid van het Groenoverleg Leiderdorp. De schooltuinen in Leiderdorp en Leiden profiteren ook van haar kennis van zaken.

Marja van Amsterdam is sinds 1977 een zeer toegewijde mantelzorger in Verpleeghuis Leythenrode. Ook heeft zij zich als vrijwilliger verdienstelijk gemaakt voor de trimloopclub NL..ML. Zij is vanaf 1985 collectant voor de Nederlandse Hartstichting. De strijd tegen hart- en vaatziekten ligt haar nauw aan het hart. Ook het Anjerfonds, de Nierstichting en Jantje Beton maken gebruik van haar kennis op het gebied van fondsenwerving.

Henk Kerkhoven viel opnieuw in de prijzen. De RCL'er in hart en nieren werd in februari vorig door de Stichting Sportpromotie uitgeroepen tot beste vrijwilliger van het jaar en kreeg toen de bijbehorende Zilveren Promo. Bij de Leiderdorpse voetbalclub heeft Kerkhoven zich vanaf 1976 ontpopt als een duizendpoot. Hij was verzorger van het clubblad, jeugdvoorzitter, trainer, sponsorwerver, voorzitter van de supportersvereniging, tuinman en bij de thuiswedstrijden controleur en kaartjesverkoper.

De heer Kerkhoven zet zich bovendien al sinds 2005 in voor de scholentuinen, waar hij het moestuincomplex verzorgt. Van 2005 tot 2014 begeleidde hij ook leerlingen van de groepen 6 van de Leiderdorpse Basisscholen bij het verzorgen van hun tuintjes .

Wim Vreeburg heeft vanaf 1965 een lange staat van dienst als vrijwilliger bij de Leidse tafeltennisclub RKSV DOCOS. Hij werd daarvoor beloond met de titel erevoorzitter. In Leiderdorp heeft hij zich onderscheiden in het onderwijs. Van 2001 tot 2011 was hij bestuurslid van de Stichting OBSG, het overkoepelende orgaan van de openbare basisscholen. In deze functie bleek zijn meerwaarde door zijn onderwijskundige achtergrond als docent Economie aan de Haagse Hogeschool. Ook geeft hij vanaf 2013 namens de Stichting GildeSamenSpraak les in de Nederlandse Taal aan buitenlanders.

Magda van der Vlies-Rotmensen heeft zich in brede kring in Leiderdorp verdienstelijk gemaakt, onder meer voor de EHBO. Wij komen daar na haar vakantie op terug wanneer burgemeester Driessen haar de onderscheiding en oorkonde zal overhandigen.

Marijke van Egmond is al sinds 1994 secretaris van de stichting 'Geef Gehandicapten Kans'. De gehele administratie en verslaglegging is haar toevertrouwd. Ook de vaak complexe subsidieaanvragen regelt zij voor de stichting. Naast al deze lokale taken zet zij zich bovenlokaal in voor gehandicapten. Zij heeft een belangrijke rol in de cliƫntenraad en in de regionale belangenvereniging voor mensen met een beperking. In de Leiderdorpse wijk De Leyhof is mevrouw van Egmond bekend als de penningmeester van Bewonersvereniging De Leyhof, een vrijwilligersfunctie die zij al tien jaar bekleedt.

Marijke van Egmond (rechts) kreeg haar lintje uit handen van burgemeester Marina van der Velde van Kaag en Braassem. | Foto: PR