Aad en Joke Beereboom op hun trouwdag, 2 mei 1967.
Aad en Joke Beereboom op hun trouwdag, 2 mei 1967. Foto: PR

Goud voor echtpaar Beereboom

Huwelijk n Met een schitterende bos bloemen bezocht burgemeester Driessen afgelopen week Aad en Joke Beereboom-Angevaare om hen geluk te wensen met hun gouden huwelijk. Ze trouwden op 2 mei 1967 en wonen sindsdien in Leiderdorp.

Door: Nelleke Thissen

Aad (75), geboren en getogen in Zoeterwoude, kwam na zijn schoolopleiding terecht in de handel in kaas, boter en eieren. Echter, in 1961 moest hij als dienstplichtig militair naar Nederlands-Nieuw-Guinea, toen nog Nederlands bezit. Ons land had er in 1960 troepen naartoe gestuurd omdat het in 1949 onafhankelijk geworden Indonesië dit westelijk deel van Nieuw-Guinea onder haar regime wilde brengen. Aad Beereboom functioneerde onder meer als chauffeur bij de geneeskundige dienst. Een angstige tijd, zo vond hij destijds. Zijn terugkeer werd drie keer uitgesteld. Eind 1962 was het zover en pakte hij de zuivelhandel weer op, eerst bij een baas, vervolgens als zelfstandig ondernemer, daarin later bijgestaan door zijn vrouw.

Joke Angevaare (71) is een geboren en getogen Haagse. Na haar schoolopleiding en een traject van studeren en werken bij de Ursula Kliniek in Wassenaar haalde ze haar diploma ziekenverzorgster. In haar huwelijk leerde ze de wereld van het zelfstandig ondernemen kennen.

Joke en Aad ontmoetten elkaar op een dansavondje in het Antonius Clubhuis in Leiden. Na hun huwelijk gingen ze wonen aan het Burg. Brugplein. Twee jaar later startte Aad een eigen zaak. Deze werd op 3 mei 1969 geopend door burgemeester Van der Have. 'Beereboom's Motomarkt' was één van de eerste tien rijdende winkels in Nederland en gelieerd aan VéGé, een landelijke organisatie van zelfstandige kruideniers.

Het was hard werken voor het jonge echtpaar. Aad maakte lange dagen in zijn rijdende winkel. Joke hielp met de boekhouding, ontving vertegenwoordigers en verwerkte de binnengekomen voorraad. "Talloze dozen met koekjes heb ik uitgepakt", weet ze nog heel goed. Leiderdorp groeide flink in die jaren, ook op detailhandelsgebied. Er waren plannen voor een winkelcentrum in nieuw Leiderdorp. Maar vóór Winkelhof er eindelijk kwam, hielp een noodwinkelcentrum op de hoek Heinsiuslaan/Vossiuslaan enigszins het winkeltekort tegen te gaan. Aad was de eerste kandidaat om er een zuivelwinkel te openen. Maar omdat ze een eigen huis en inmiddels drie dochters hadden, stapten hij en Joke niet in dit avontuur. Aad werd bedrijfsleider bij een supermarkt in Den Haag waar hij jaren later samen met een collega een groentezaak begon. Joke en de inmiddels opgegroeide dochters hebben daar flink meegeholpen. Sinds eind jaren 90 genieten Aad en Joke van hun pensioen.

Ondanks hun intensieve arbeidsleven hadden ze tijd voor vrijwilligerswerk en hobby's. Joke was 42 jaar lid van het zangkoor van de Meerburgkerk in Zoeterwoude Rijndijk, waarvan 27 jaar voorzitter. Bij haar afscheid in 2010 ontving ze een lintje. Aad werkt als vrijwilliger bij de Bejaardensoos in De Eendenkooi (Zoeterwoude Rd) waar hij ook biljart. Jarenlang hebben ze samen de klaverjasmarathon in Ons Huis in Zoeterwoude georganiseerd.

Hun huwelijksfeest wordt komend weekend gevierd met een receptie in Ons Huis in Zoeterwoude. Daarna gaan ze met hun dochters, schoonzonen en 8 kleinkinderen een weekend naar Preston Palace in Twente. Een all-inclusive hotel annex uitgaanscentrum met tal van faciliteiten waaronder een zwemparadijs, indoor kermis, live muziek en horeca. "Voor elk wat wils en compleet verzorgd. Wij hoeven nergens voor te zorgen", zo geniet het gouden paar al bij voorbaat.

Burgemeester Laila Driessen kwam het gouden paar vorige week dinsdag feliciteren namens de gemeente. | Foto: Nelleke Thissen