De fraai verbouwde Grote Kerk in Den Haag. | Foto: PR Braaksma & Roos
De fraai verbouwde Grote Kerk in Den Haag. | Foto: PR Braaksma & Roos Foto: PR Braaksma-Roos

Kansen en dilemma's in hergebruik erfgoed

lezing n Kunstkring Leiderdorp organiseert dinsdag 14 februari een lezing over architectuur in relatie tot herbestemming of renovatie van bestaande gebouwen. Architect Job Roos zal deze lezing verzorgen.

In een wereld die continu in transitie is, zijn gebouwen meer dan alleen gebruiksvoorwerpen. Ze verbeelden onze manier van leven, ons idee van schoonheid, een onuitputtelijk streven naar vernieuwing. Ze veranderen mee met onze ontwikkelingen en onze ambities voor de toekomst. Ieder gebouw heeft een verhaal.

Bij herontwikkeling van bestaande gebouwen moet gezocht worden naar de juiste balans tussen behoud van bijzondere waarden en kwaliteiten van een plek en de wensen en eisen voor een duurzame nieuwe toekomst. Architecten die zich met dergelijke opdrachten bezighouden, vinden tijdens deze zoektocht fantastische mogelijkheden in bestaande gebouwen, maar krijgen tegelijkertijd te maken met complexe ontwerp-vraagstukken. Aan de hand van verschillende actuele voorbeelden vertelt architect Job Roos van Braaksma & Roos Architectenbureau uit Den Haag, over de kansen en dilemma's in het ontwerpend omgaan met erfgoed.

Hij kan tijdens de lezing putten uit een enorme ervaring met de renovatie van monumentale gebouwen, zoals de overkapping van de binnentuin van het Gemeentemuseum Den Haag en de verbouwing van het Haags Historisch Museum, de Grote Kerk Den Haag en van Panorama Mesdag.

Plaats: Scheppingskerk, Van Poelgeestlaan 2, Leiderdorp.

Tijd: Aanvang 20.15 uur, zaal open 19.45 uur.

Toegang: niet-leden betalen 7 euro.

www.kunstkringleiderdorp.nl


Winterwandeling door Houtkamp en heemtuin

excursie n Het is moeilijk om te voorspellen wat er half februari is te vinden aan wakkere dan wel nog slapende natuur. Maar dat er genoeg is te beleven is zeker. Dus loop zondag 19 februari om 14.00 uur mee met de winterwandeling van natuurorganisatie IVN.

De excursie gaat door het Leiderdorpse park De Houtkamp en de heemtuin. Deze keer is er ook iets extra's te doen voor de jeugd: maak je eigen winterpalet. Meedoen kost niks.

Er is tijdens deze ontdekkingstocht aandacht voor de manieren waarop planten en dieren de winter beleven. Voor enkele is het voorjaar al begonnen, zoals hazelaar en sneeuwklokje. Natuurlijk gaan de wandelaars ook op zoek naar sporen van dieren die actief zijn. Een verrekijker en loep kunnen dus handig zijn.

De wandeling duurt ca. negentig minuten en start om 14.00 uur bij het Milieu Educatief Centrum (MEC) in gebouw De Sterrentuin aan de Van Diepeningenlaan 110. Deelname aan de wandeling is gratis en aanmelden is niet nodig.

Voor liefhebbers is er na afloop op het MEC voor € 1,- (kinderen € 0,50) een beker warme bisschopswijn dan wel chocolademelk of limonade én een plak kruidkoek te krijgen. Koffie en thee zijn ook verkrijgbaar.

Voor enkele planten is het voorjaar al begonnen. | Foto: André Bieman