De start van de pilot 'omgekeerd inzamelen' in de wijk 't Heerlijk Recht in januari 2018. | Archieffoto: C. v.d. Laan
De start van de pilot 'omgekeerd inzamelen' in de wijk 't Heerlijk Recht in januari 2018. | Archieffoto: C. v.d. Laan

Leiderdorps college twijfelt tussen bronscheiding en nascheiding

Algemeen

Pas eind dit jaar wordt duidelijk of de gemeente Leiderdorp het 'omgekeerd inzamelen' van huishoudelijk afval in de hele gemeente gaat invoeren. Het college van burgemeester en wethouders is er nog niet uit of dit beter is dan nascheiding. Belangrijke informatie om een verantwoorde keuze te maken, ontbreekt nog, meldt het college aan de raad.

Door: Corrie van der Laan

Vorig jaar zijn in de laagbouwwijk 't Heerlijk Recht en de hoogbouwwijk Schansen en Dreven pilots uitgevoerd met omgekeerd inzamelen. Daarbij wordt herbruikbaar afval aan huis worden opgehaald en moeten bewoners het onbruikbare restafval zelf wegbrengen naar verzamelcontainers in de wijk. De pilots pakten goed uit; met name in de laagbouw werd veel meer afval gescheiden en verminderde de hoeveelheid restafval.

Toch twijfelt het college of deze manier van bronscheiding de goede weg is om het landelijke streefpercentage van 75 procent gescheiden afval te halen. Het alternatief is nascheiding, waarbij de herbruikbare fracties achteraf uit het afval gehaald worden. "In Nederland worden beide methodes toegepast waarbij er nog onvoldoende ervaringscijfers beschikbaar zijn om een 'best practice' aan te wijzen", schrijft het college.

Als nu de keuze gemaakt wordt voor omgekeerd inzamelen, moet een miljoen euro geïnvesteerd worden in de aanschaf van extra containers. Wat weggegooid geld is als later blijkt dat nascheiding toch efficiënter is en Leiderdorp besluit alsnog op dat systeem over te stappen. Vandaar dat het besluit over het omgekeerd inzamelen uitgesteld wordt.

Wel worden dit jaar alvast de bestaande milieucorners in Leiderdorp vervangen omdat de verzamelcontainers voor glas, papier, PMD (plastic, metalen verpakkingen en drankenkartons) en textiel die er nu staan zijn verouderd. Ook worden bij hoogbouwcompexen in het dorp containers geplaatst waarin bewoners hun groenafval kwijt kunnen. Dat is noodzakelijk om het scheidingspercentage van afval omhoog te krijgen, aldus B en W, aangezien GFT relatief zwaar is en alleen via bronscheiding gerecycled kan worden.

Uit de krant