Hans Endhoven (links) en Aad Vons, respectievelijk oud-voorzitter en lid van het Comité Open Monumentendag Leiderdorp. | Archieffoto: C. v.d. Laan
Hans Endhoven (links) en Aad Vons, respectievelijk oud-voorzitter en lid van het Comité Open Monumentendag Leiderdorp. | Archieffoto: C. v.d. Laan

Leiderdorp slaat Open Monumentendag een jaartje over

Algemeen

Leiderdorp doet dit jaar niet mee aan de Open Monumentendagen. Volgend jaar kunnen Leiderdorpers in het tweede weekend van september wel weer een programma verwachten waarbij bijzondere monumenten in het dorp centraal staan.

Het Comité Open Monumentendag Leiderdorp, dat de afgelopen veertien jaar het evenement in Leiderdorp georganiseerd heeft, heeft dit jaar vanwege een samenloop van omstandigheden moeten afhaken, vertelt comitélid Aad Vons. Na de Open Monumentendag van 2017 stopten enkele leden van het comité ermee, waaronder Hans Endhoven (elf jaar lid en de afgelopen zeven jaar voorzitter) en  Edith Barkmeijer (lid van het eerste uur). Een nieuwe voorzitter was niet te vinden. Daarop is, in overleg met de gemeente, besloten de Open Monumentendagactiviteiten onder regie van het  Leiderdorps Museum te laten vallen. "Er was al jaren een nauwe connectie met het museum – vrijwilligers van het museum helpen altijd al bij de organisatie van Open Monumentendag -  dus dit was een logische oplossing", zegt Vons. "Bestuurslid Peter Diebels van het museum is degene die daarbij de kar gaat trekken. Alleen ging dat dit jaar nog niet lukken omdat het museum in november zou verhuizen naar een nieuw onderkomen in het gebouw van de gemeentewerf aan de Simon Smitweg. En daar was alle menskracht hard voor nodig. Tja, we wisten toen nog niet dat die verhuizing weer op losse schroeven zou komen te staan."

Daar kwam nog bij dat het landelijke thema van Open Monumentendag 2018 voor veel hoofdbrekens zorgde. Vons: "Dat thema is 'Europa' en daar konden we helemaal niets mee. Dus uiteindelijk hebben we besloten dit jaar een keertje over te slaan. Maar volgend jaar doen we weer gewoon mee".

Overigens hoeven de Leiderdorpers zich het tweede weekend van september zeker niet te vervelen. Het hele weekend, van vrijdag 7 tot en met zondag 9 september, zijn er de Vriendenfeesten in park De Houtkamp (www.vriendenfeesten.nl), zaterdag 8 september is er bovendien de eerste Jaarmarkt Leiderdorp op de Laan van Berendrecht (www.jaarmarktleiderdorp.nl) en zondag 9 september kunnen liefhebbers van fietsen en natuur meedoen aan de 9e editie van de Christa Mensert Memorial Ride (www.christasride.nl).    

Uit de krant