De hoek van de Vlasbaan en de Zijlbaan op bedrijventerrein De Baanderij.
De hoek van de Vlasbaan en de Zijlbaan op bedrijventerrein De Baanderij. Foto: Johan Kranenburg

Nadenken over toekomst De Baanderij

Algemeen

Het Leiderdorpse bedrijventerrein De Baanderij gaat er in de nabije toekomst heel anders uitzien. Hoe? Daarover wordt de komende maanden nagedacht door de gemeente, de gebruikers, ondernemers, vastgoedeigenaren bewoners en omwonenden. De startbijeenkomst, waarvoor belanghebbenden zijn uitgenodigd, is op 7 september.

Het bedrijventerrein langs de Zijl heeft volgens het college van B en W "de potentie een toplocatie te worden". Maar dat moet er wel wat gebeuren. De Baanderij is nu behoorlijk gedateerd en kent veel leegstand.

Eind 2015 stelde de gemeenteraad de Ruimtelijke Structuurvisie Leiderdorp 2035 vast, waarin een  doorkijkje wordt gegeven naar de gewenste ruimtelijke ontwikkelingen in de komende jaren. Daarin worden al wat balletjes opgegooid voor De Baanderij. Zoals het transformeren van een (groot) deel van het terrein naar woongebied. Waarbij meteen aangetekend wordt dat er wel degelijk vraag blijft naar kwalitatief goede ruimte voor bedrijvigheid in Leiderdorp. Ook zal worden gekeken naar de noodzaak van grootschalige detailhandel op het bedrijventerrein.

Tijdens de bijeenkomst van 7 september worden samenspraakgroepen gevormd die alle wensen, belangen en eisen voor het gebied in kaart brengen. Vervolgens wordt een aantal toekomstscenario's opgesteld waarvan de gemeente, in samenspraak met de belanghebbenden, er één kiest, die wordt uitgewerkt tot een gebiedsvisie. 

Meer informatie is te vinden op www.leiderdorp.nl/gebiedsvisie-baanderij.

Uit de krant