De eerste vrouw op de Sprint, Diede Diederiks uit Rotterdam, komt over de finish.
De eerste vrouw op de Sprint, Diede Diederiks uit Rotterdam, komt over de finish. Foto: Johan Kranenburg

Steeds meer vrouwen bij Triathlon Leiderdorp

Algemeen

Het aantal vrouwen dat meedoet aan de Triathlon Leiderdorp zit in de lift. In 2014 bleef de teller nog steken op 47, in 2016 waren het er 77 vorig jaar 97 en zondag 12 augustus deden maar liefst 126 triatletes mee aan de Sprint, de Olympische afstand of de Middenafstand tijdens het Leiderdorpse sportevenement.

De editie van 2018 was sowieso goed bezet met in totaal 349 deelnemers voor de drie 'standaardafstanden', wat meer was dan ooit te voren. Hoewel het – gelukkig voor de sporters – een stuk koeler was dan weken ervoor, was het wellicht toch te warm voor toptijden. Bovendien maakte de stevige wind het fietsonderdeel zwaar, met name op de langste afstand. Parcoursrecords sneuvelden er dan ook niet dit jaar.

Allerlaatste Middenafstand

Winnaar op de Middenafstand – met langste afstand met 2500 meter zwemmen, 87 kilometer fietsen en 20 kilometer hardlopen – werd Rik Linssen uit De Bilt. Hij kwam over de finish in 4 uur, 13 minuten en 51 seconden. Snelste vrouw op deze afstand werd Corine Nelen uit Almere die 4 uur, 44 minuten en 32 seconden klokte. Zij zijn de allerlaatste Middenafstand winnaars in Leiderdorp; vanaf volgend jaar staat deze afstand niet meer op het programma.

De Olympische afstand werd een prooi voor Adrian Siemons uit Meer die de 1500 meter zwemmen, 40 kilometer fietsen en 10 kilometer hardlopen aflegde in 2 uur, 8 minuten en 34 seconden. Annika Spronk uit Standaardbuiten was de snelste vrouw in 2 uur, 25 minuten en 13 seconden.

Op de Sprintafstand (750 meter zwemmen 23 kilometer fietsen en 5 kilometer hardlopen) kwam Rob Musters uit Breda als eerste over de streep in 1 uur, 5 minuten en 57 seconden. De eerste vrouw die op deze afstand de meet passeerde was Diede Diederiks uit Rotterdam in een tijd van 1 uur, 14 minuten en 33 seconden.

Zondagochtend 8.30 uur. Sportwethouder Willem Joosten schiet de Middenafstand weg.
De eerste meters van de 2.500 die de middenafstanders moesten zwemmen.
 En weg met de fiets!
Op naar de wissel.
Het eerste onderdeel van de Sprint.

Uit de krant