Het terrein tussen de Persant Snoepweg en de A4 waar de grote blauwe doos van Ikea had moeten komen.
Het terrein tussen de Persant Snoepweg en de A4 waar de grote blauwe doos van Ikea had moeten komen.

Leiderdorp wil grond Ikea inzetten voor duurzame energiewinning

Algemeen

De braakliggende grond van Ikea in de Leiderdorpse Bospolder kan prima tijdelijk worden ingezet voor duurzame energiewinning, vindt de Leiderdorpse politiek. De hele gemeenteraad schaarde zich maandag 9 juli achter een motie van D66 fractievoorzitter Jeroen Hendriks die het college vroeg om samen met de Zweedse woonwinkelgigant de mogelijkheden te onderzoeken om hier bijvoorbeeld een zonneweide te maken of biomassa te telen.

Tekst en foto: Corrie van der Laan

Volgens wethouder Willem Joosten (VVD) heeft hij dit al nadrukkelijk aan de orde gesteld tijdens het overleg dat de gemeente op 21 juni had met Ikea Nederland. "Daar heb ik expliciet aangegeven dat Leiderdorp in de periode dat daar nog niet gebouwd wordt een duurzame oplossing wil." Ikea ging daar ook helemaal in mee, verzekerde de wethouder. "Het past in hun beleid." Joosten gaf wel aan dat een zonneweide alleen mogelijk is als de zonnepanelen lang genoeg kunnen blijven liggen. "Je moet het wel kunnen terugverdienen. Maar lukt dat niet, dan zijn er andere duurzame opties."

Ikea werd in december 2017 officieel eigenaar van de ca. 4,5 hectare grond op het bedrijventerrein tussen de Persant Snoepweg en de A4 en het zag ernaar uit dat hier – ruim tien jaar nadat het eerste bouwplan was ingediend – eindelijk dan toch een Leiderdorpse vestiging zou komen.

Maar eind mei werd bekend dat de internationale Ikea Group de financieringsaanvraag had afgewezen. Wat te maken heeft met een wereldwijde koerswijziging waarbij Ikea minder wil inzetten op de grote blauwe blokkendozen en meer richting kleinere vestigingen in de binnensteden wil gaan.

Wat er nu met de Ikea grond in Bospoort gaat gebeuren is nog niet duidelijk. Wel is zeker dat er voorlopig niet gebouwd wordt. Tijdens het overleg van 21 juni kreeg de gemeentelijke delegatie te horen dat er zeker geen grootschalig Ikea woonwarenhuis komt maar dat Ikea Nederland nog wel kansen ziet voor de locatie en de grond dan ook niet wil verkopen. Een mogelijkheid kan zijn om het terrein samen met, of voor, meerdere partijen te ontwikkelen. Ikea Nederland onderzoekt momenteel de opties.

Uit de krant