Foto: J.P. Kranenburg
Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

'Ook nieuwe welzijnsorganisatie kan niet zonder vrijwilligers'

Algemeen

Wethouder Angelique Beekhuizen (LPL) van welzijn is ervan overtuigd dat de gemeente Leiderdorp op de goede weg is met de aanbesteding van het welzijnswerk. "Alle vormen van welzijn die we nu hebben, komen terug in de nieuwe organisatie", verzekerde ze maandag tijdens een vergadering van het Politiek Forum. En dat niet alleen: door in te zetten op één welzijnsorganisatie voor iedereen van 0 tot 100+ jaar zou er niemand in Leiderdorp meer buiten de boot moeten vallen.

Door: Corrie van der Laan

De angst dat er straks geen plek meer is voor de vrijwilligers van huidige welzijnsorganisaties als Pluspunt en het SCw, deelt ze niet. "Vrijwilligers zijn heel belangrijk; de nieuwe organisatie kan de opdracht niet uitvoeren zonder vrijwilligers", zei ze stellig. "En we hebben er alle vertrouwen in dat de huidige organisaties zich zullen inzetten om hun vrijwilligers in de nieuwe situatie een plekje te geven." De gunning van de opdracht staat gepland voor 8 augustus. "Daarna zullen we uitgebreid communiceren over wat er precies gaat gebeuren en wat er gaat veranderen", beloofde Beekhuizen.

De aanbesteding van het welzijnswerk heeft de laatste weken veel onrust gewekt in Leiderdorp. Vooral nu duidelijk is geworden dat Pluspunt, het Sociaal Cultureel werk en een aantal andere organisaties straks niet in de huidige vorm zullen voortbestaan. Voor de fractie van de ChristenUnie-SGP in de gemeenteraad was dat reden voor te stellen om de aanbesteding te stoppen en in plaats daarvan te gaan voor een nauwe en niet-vrijblijvende samenwerking tussen de bestaande welzijnsorganisaties. Fractievoorzitter Geert Schipaanboord kreeg maandag echter geen bijval van de andere fracties. GroenLinks-raadslid Jeannette Hofman wees erop dat de aanbesteding het logische gevolg is van een al jaren bestaande en breed gevoelde behoefte aan een andere aanpak van het welzijnswerk. "Verandering doet pijn en verandering is moeilijk. Maar dit is het verkeerde moment om deze trein nog stop te zetten."

Uit de krant