Aan het ‘vierkante tafelgesprek’ nam een bont gezelschap deel. Van links naar rechts: Tesfayesus Bereket Misgina (Eritrea), Ahmad Bayazid (Syrië), Latifa Munim (Somalië), Geert Schipaanboord, Arie Janssen, Khadija Abdullatif (Syrië), Nour Baeij (Syrië), Khaled , Oem en Ab Abdullatif (Syrië) en taalcoach William den Heeten. | Foto: PR/Maureen van den Brink
Aan het ‘vierkante tafelgesprek’ nam een bont gezelschap deel. Van links naar rechts: Tesfayesus Bereket Misgina (Eritrea), Ahmad Bayazid (Syrië), Latifa Munim (Somalië), Geert Schipaanboord, Arie Janssen, Khadija Abdullatif (Syrië), Nour Baeij (Syrië), Khaled , Oem en Ab Abdullatif (Syrië) en taalcoach William den Heeten. | Foto: PR/Maureen van den Brink Foto: PR

'Kunnen de fietslessen weer terugkomen?'

Algemeen Verkiezingen

Vluchtelingen met een status zijn zeer te spreken over de maatschappelijke begeleiding van VluchtelingenWerk Leiderdorp. Vooral het eerste jaar krijgen ze alle steun op terreinen als wonen, onderwijs en financiën. Verder worden ze wegwijs gemaakt in het dagelijkse reilen en zeilen in de voor hen totaal andere wereld. Dit positieve geluid kregen de Leiderdorpse politici Geert Schipaanboord en Arie Janssen te horen, toen zij spraken met vluchtelingen en medewerkers van VluchtelingenWerk.

Door: Cees Mentink

Schipaanboord (SGP) en Janssen (ChristenUnie) maken nu nog deel uit van de CDA-fractie in de gemeenteraad, als raadslid en burgerraadslid. Volgend jaar maart, wanneer de gemeenteraadsverkiezingen worden gehouden, komen deze twee partijen met een gezamenlijke kandidatenlijst onder de naam ChristenUnie-SGP Leiderdorp. Om ideeën op te halen voor het verkiezingsprogramma voeren ze deze zomer in Leiderdorp gesprekken met vertegenwoordigers van verenigingen, kerken, sportclubs, ondernemers, de woningbouwcorporatie en mensen die werkzaam zijn in het sociaal domein.

De beide politici gingen in gesprek met een aantal vluchtelingen, lieten zich bijpraten door teamleider Maureen van den Brink van VluchtelingenWerk Leiderdorp en taalcoach William den Heeten. Van den Brink legde uit hoe procedures werken; zij vertelde dat eerst voor de begeleiding twee jaar werd uitgetrokken, door de dalende instroom van asielzoekers zijn die periode en de financiering teruggebracht tot een jaar. "Terwijl er behoefte is aan een langere begeleidingstijd," aldus de teamleider.

Den Heeten verzorgt samen met Marry Veldman al meer dan tien jaar taallessen. Zij hebben samen een taalboek gemaakt, een methode die begrijpelijk is voor de 'leerlingen' uit de diverse landen. "Het spreken van de taal is een eerste vereiste," merkte hij op, "Daar hameren wij dan ook op." Hun extra lessen op woensdagmorgen van 10 tot 12 uur worden drukbezocht. De resultaten mogen er zijn. Nederlands was de voertaal tijdens het gesprek.

Vrijwilligerswerk

De beide politici vroegen naar de ervaringen van de nieuwe Leiderdorpers. Unaniem bleken ze zeer te spreken te zijn over het wonen, leren, werken en het vinden van ontspanning in Leiderdorp. Sommigen doen vrijwilligerswerk of volgen een opleiding. Daarnaast helpen ze hun landgenoten die zijn neergestreken in Leiderdorp.

Wensen en adviezen

Konden Schipaanboord en Janssen ook nog wensen of adviezen noteren? Jazeker: na het behalen van het inburgeringsdiploma of het staatsexamen zouden ze graag een beroepsleiding gaan volgen. Die moeten ze zelf betalen en daar hebben ze het geld niet voor. "Het zou goed zijn, wanneer de gemeente daar geld in kon steken," aldus Latifa Munim. "Dat voorkomt ook dat wij lang een uitkering blijven ontvangen." Een andere concrete wens: Kunnen de fietslessen weer terugkomen? Daar is behoefte aan!

Maureen van den Brink onderstreepte de goede samenwerking met Rijnhart Wonen en de gemeente en noemde haar vrijwilligers 'fantastische mensen'.

De uitkomsten van deze ontmoeting en de wensen die er onder vluchtelingen leven komen wellicht terug in het verkiezingsprogramma van ChristenUnie – SGP Leiderdorp.

Uit de krant